Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο σταμάτησε η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες, την ώρα μάλιστα που η Federal Reserve ετοιμάζεται για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,08% στις 33.684 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,16% στις 4.119 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,08% στις 12.080 μονάδες.

Η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Fed, η οποία άρχισε σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων είναι 97%, αλλά οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το αν η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μετά από αυτή τη συνεδρίαση ή αν θα αυστηροποιήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πάνω από 1% οι απώλειες στις ευρωαγορές

«Πιστεύουμε ότι θα είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων αυτού του κύκλου σύσφιξης», έγραψε ο Joe Kalish, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στην Ned Davis Research. Η Fed, ωστόσο, θα θελήσει να διατηρήσει την προαιρετικότητά της – σε περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία δεν έρθουν όπως αναμένει πριν από την επόμενη συνεδρίαση της FOMC στις 13-14 Ιουνίου.

Τραπεζικές μετοχές

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος, ειδικά τα περιφερειακά ιδρύματα, είναι στο επίκεντρο, μετά την κατάρρευση της First Republic Bank. Στο πλαίσιο της συμφωνίας υπήρξε, η JPMorgan θα αποκτήσει το σύνολο των καταθέσεων της περιφερειακής τράπεζας και τη «σημαντική πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων». Ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon δήλωσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει να τερματιστεί μέρος της κρίσης του κλάδου, η οποία προκλήθηκε αρχικά από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο.

Οι μικρές και οι μεγάλες τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν το μέλλον ορισμένων περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την κρίση που κατέκλυσε τη Wall Street τον Μάρτιο. Οι περιφερειακές τράπεζες PacWest και Western Alliance ανέστειλαν τις συναλλαγές τους μετά από πτώση άνω του 20%.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε κατά 1%, ενώ άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, η Bank of America και η Citigroup, σημείωσαν επίσης πτώση άνω του 2,5%.

Το κλίμα παραμένει βαρύ καθώς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν αποκλείει ότι η χώρα μπορεί να φτάσει στο ανώτατο όριο του χρέους νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ξεμείνουν από μετρητά για να πληρώσουν τα χρέη τους ήδη από την 1η Ιουνίου, νωρίτερα από την προθεσμία που εκτιμούσε η Goldman Sachs στα τέλη Ιουλίου.

«Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με την ανησυχία σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους – και, κυρίως, η ανησυχία για την αβέβαιη μελλοντική στάση της πολιτικής των επιτοκίων της Fed – συμβάλλουν σε αυτό το συναίσθημα αποστροφής κινδύνου», σχολίασε ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street