Έντονα πτωτικά έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα στοιχεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης να απογοητεύουν, ενώ σημαντικές πιέσεις άσκησε και ο κλάδος του πετρελαίου, μετά τα αποτελέσματα της BP.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,2%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 4,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,24% στις 7.773 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,23% στις 15.726 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,45% στις 7.383 μονάδες.

Wall Street: Με το βλέμμα στη Fed

Σε επίπεδο τίτλων, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP υποχώρησε κατά 8,5%, αν και ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη του πρώτου τριμήνου χάρη στις ισχυρές συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα αποτελέσματά της αυξήθηκαν σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά ήταν χαμηλότερα από τα εξαιρετικά επίπεδα που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Στο επίκεντρο ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να σημειώνει τελικά πτώση 1,5%, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις επί αμερικανικού εδάφους, καθώς η First Republic Bank θα περάσει στον έλεγχο της JP Morgan. Η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic.

Τα μακροοικονομικά της ημέρας

Οι αγορές έδειξαν να επηρεάζονται από την άνοδο τελικά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 7%, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο, το οποίο εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, υπολείπεται των προβλέψεων για 5,7% και αποτελεί την πρώτη μείωση από τον περασμένο Ιούνιο.

Τα στοιχεία έρχονται δύο ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί αύξηση που θα κυμαίνεται από 25 έως 50 μονάδες βάσης. Σχεδόν και τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη σύσφιξη της πολιτικής μετά το ρεκόρ των 350 μονάδων βάσης σε αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη αποτυπώνεται στον δείκτης υπεύθυνων προμηθειών – PMI της S&P Global για τον μήνα Απρίλιο, παρόλο που οι τιμές των πρώτων υλών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο PMI υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο από 47,3 τον Μάρτιο, ελαφρώς πιο πάνω από την προκαταρκτική ένδειξη για 45,5 σημαντικά, όμως, χαμηλότερα από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και μάλιστα για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταμάτησε στο τέλος την πτώση

Με καθοριστικές παρεμβάσεις στο τέλος της συνεδρίασης, οι αγοραστές δήλωσαν το παρόν στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας σε θετικά εδάφη τον γενικό δείκτη την πρώτη ημέρα του Μαΐου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη τελικά 0,22% στις 1.087,49 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 66 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης