Επεκτείνουν τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων επιβαρύνουν την αγορά.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά 2,7% ή 2,13 δολάρια στα 77,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) αργό μειώθηκε κατά 2,9% ή 2,18 δολάρια στα 73,48 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν πτώση άνω του 1 δολαρίου στην τελευταία συνεδρίασή τους.

Wall Street: Με το βλέμμα στη Fed

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η πίεση στις τιμές του μαύρου χρυσού τροφοδοτείται από τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία θολώνουν τις προοπτικές της ζήτησης. Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο,καταγράφοντας την πρώτη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο.

Παρά τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα, υπάρχουν ωστόσο θετικά σημάδια ανάκαμψης με βάση τις δαπάνες κατά τη διάρκεια της πενθήμερης αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research. «Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV δήλωσε ότι οι μεγάλες εταιρείες λιανικού εμπορίου και εστίασης είδαν τις πωλήσεις να σημειώνουν άλμα 21% σε ετήσια βάση, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Έγινε ρεκόρ 19,7 εκατομμυρίων σιδηροδρομικών ταξιδιών σε όλη τη χώρα. Η κίνηση αναμένεται επίσης να είναι 20% υψηλότερη από ό,τι το 2019, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το CCTV ανέφερε ότι τα ταξίδια επιβατών την πρώτη ημέρα των διακοπών αυξήθηκαν κατά 151,8% σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι, ενώ ο αριθμός των αεροπορικών, οδικών, πλωτών και σιδηροδρομικών ταξιδιών αυξήθηκε σε 56,99 εκατομμύρια την ημέρα αυτή.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της Δευτέρας έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να έχουν μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, παρέχοντας κάποια στήριξη στην αγορά.

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης. Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που καταπολεμούν τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πετρέλαιο επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη και υποβαθμίζοντας τη ζήτηση ενέργειας.

Οι τραπεζικοί φόβοι έχουν επίσης επιβαρύνει το πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες και σε αυτό που είναι το τρίτο μεγάλο αμερικανικό ίδρυμα που καταρρέει μέσα σε δύο μήνες, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κατέσχεσαν την First Republic Bank το Σαββατοκύριακο πριν από μια συμφωνία κατά την οποία η JPMorgan αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές