Αγωγές κατέθεσαν οι κάτοχοι ομολόγων AT1 της Credit Suisse που έχασαν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη συμφωνία με την UBS.

Η Pallas Partners κάνει λόγο για κατάχρηση, ενώ οι αγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το ένα τρίτο των 17 δισ. δολαρίων που χάθηκαν σε AT1, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Εκατοντάδες ακόμη κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse Group AG μήνυσαν την τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, αφού οι τίτλοι τους αξίας περίπου 1,7 δισ. δολαρίων εξανεμίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξαγοράς με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης από την UBS Group AG.

Ισχυρισμοί

Η δικηγορική εταιρεία Pallas Partners, η οποία κατέθεσε την αγωγή σε ελβετικό δικαστήριο στις 18 Απριλίου, δήλωσε ότι ο οργανισμός Finma δεν είχε κανένα δικαίωμα να διατάξει την απομείωση και ζητά πλήρη αποζημίωση για τους πελάτες της – 90 θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με 1,35 δισ. δολάρια σε λεγόμενα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1, καθώς και 700 ιδιώτες και οικογενειακές επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 300 εκατ. δολάρια.

Ομόλογα ΑΤ1: Τα αμορτισέρ του τραπεζικού κεφαλαίου -Το πλήγμα που επέφεραν οι ελβετικές αρχές

“Πρόκειται για παράβαση της νομοθεσίας και η διαδικασία εξυγίανσης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την Ελβετία για να επιτρέψει στην UBS να εξαγοράσει την Credit Suisse εις βάρος των κατόχων AT1”, ανέφερε σε δήλωσή της η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Pallas, Natasha Harrison.

Οι τελευταίες αξιώσεις σημαίνουν ότι οι επενδυτές που εκπροσωπούν περισσότερο από το ένα τρίτο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse έχουν πλέον επιδιώξει να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Quinn Emmanuel κατέθεσε τον περασμένο μήνα αγωγή σε ελβετικό δικαστήριο εκπροσωπώντας περισσότερους από 400 θεσμικούς επενδυτές που κατείχαν ομόλογα AT1 αξίας περίπου 4,5 δισ. δολαρίων, ενώ έχουν υποβληθεί τουλάχιστον άλλες δύο καταγγελίες.

Οι προειδοποιήσεις για τα ομόλογα

Τα AT1 που δημιουργήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αποτελούν το χαμηλότερο σκαλοπάτι του τραπεζικού χρέους, αποδίδοντας εντυπωσιακές αποδόσεις σε καλές εποχές, αλλά δέχονται το πρώτο χτύπημα όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα. Ακόμη και οι μέτοχοι – που συχνά είναι το πρώτο κομμάτι ντόμινο που πέφτει σε τέτοιες καταστάσεις – διέσωσαν κάποια αξία από την εξαγορά που σχεδίασαν οι ελβετικές αρχές, ενώ οι κάτοχοι AT1 της Credit Suisse δεν έμειναν με τίποτα. Πολλοί κάτοχοι ομολόγων εξοργίστηκαν με την κίνηση αυτή. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η ελβετική ρύθμιση αποτελούσε εξαίρεση.

Οι ομολογιούχοι υποστήριξαν ότι η αλλαγή του νόμου την ημέρα πριν από τη διαγραφή των ομολόγων ήταν άδικη και ότι μια διαδικασία που ανατρέπει τις συμβάσεις αφερεγγυότητας όπου οι ομολογιούχοι έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων είναι λάθος.
Ωστόσο, η κίνηση της Finma καλύφθηκε από τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκε το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαρτίου, η οποία καταρτίστηκε για τη διάσωση της Credit Suisse. Οι υπερασπιστές της απομείωσης επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι τα ψιλά γράμματα στα ομόλογα προειδοποιούσαν πάντα ότι ο κίνδυνος απομείωσης στο μηδέν ήταν μια πιθανότητα.

Περαιτέρω αγωγές αναμένονται αυτή την εβδομάδα, καθώς η UBS τρέχει να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξαγορά αυτό το τρίμηνο, συγκεκριμένα τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή