Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης περιόρισαν τις δαπάνες τους λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας που πλήττει τη χώρα, όπως και όλη την ευρωζώνη.

Η πτώση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κατά 2,4%, καταγράφηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Ανάκαμψη – έκπληξη για έκτο διαδοχικό μήνα στο επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,4% σε δημοσκόπηση που είχε διεξάγει το Reuters. Ακόμη και χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η προσαρμογή των τιμών, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,3% από τον Φεβρουάριο.

Η πτώση έδειξε «μια γενικότερη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών», δήλωσε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics, και ήταν «σύμφωνη» με τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειχναν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Γερμανίας προσαρμόστηκαν προς τα κάτω, με το ποσοστό τόσο για το 2023 όσο και για το 2024 να εκτιμάται πλέον κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο, στο 5,9% και στο 2,7%, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,9% πέρυσι.

Παρά τα μέτρα κρατικής στήριξης και την αύξηση των εισοδημάτων, η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι αδύναμη λόγω των απωλειών στην αγοραστική δύναμη που σχετίζονται με τον πληθωρισμό,

Με τις νέες προβλέψεις, η κυβέρνηση είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη από τα πέντε οικονομικά ιδρύματα που καταρτίζουν τις Κοινές Οικονομικές Προβλέψεις, οι οποίες προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη 0,3% για το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση