Ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο του 2023 η οικονομία της Γαλλίας, διαψεύδοντας τους φόβους ότι οι απεργίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα συμπαρέσυραν την οικονομική δραστηριότητα και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει την ύφεση.

Διάγγελμα Μακρόν: Η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα εφαρμοστεί

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% μετά από στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, χάρη στην ώθηση που έλαβε από το εμπόριο.

Τι δηλώνει ο Λε Μαιρ

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μαιρ δήλωσε σχετικά ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας.

Αν και τα γαλλικά νοικοκυριά που αποτελούν τον ισχυρότερο μοχλό του ΑΕΠ παρουσιάζουν σημάδια αδυναμίας, ο Λε Μαιρ δήλωσε ότι το εξωτερικό εμπόριο διατηρεί τη δυναμική του και τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται και πάλι.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη μας αντέχουν», δήλωσε ο Λε Μαιρ. «Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας, φέρνοντάς μας πιο κοντά στον στόχο μας για πλήρη απασχόληση».

Οι τομείς που στήριξαν την (αναιμική) ανάπτυξη

Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ήταν σύμφωνη με τη μέση εκτίμηση [0,2%] των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία Insee αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, σε 0 από 0,1%.

Η επέκταση του πρώτου τριμήνου υποστηρίχθηκε από την ώθηση του καθαρού εμπορίου, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν και οι εξαγωγές παρέμειναν δυναμικές, αυξανόμενες κατά 1,1%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναταραχή από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν δεν έπληξε την οικονομία, με την Τράπεζα της Γαλλίας να εκτιμά ότι το πλήγμα περιορίστηκε σε λίγους τομείς.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ηπιότερης εγχώριας ζήτησης με τις καταναλωτικές δαπάνες να μην ανακάμπτουν, και τις συνολικές επενδύσεις να μειώνονται κατά 0,2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες

Μια ξεχωριστή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας Insee έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,3% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν αύξηση 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή