Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Χθες ο μαύρος χρυσός έκλεισε με απώλειες της τάξης του 5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αμερικανική οικονομία ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 2,72 δολάρια ή 3,6% στα 72,60 δολάρια το βαρέλ, ενώ το αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 2,77 δολάρια ή 3,8% στα 68,69 δολάρια.

Wall Street: Νευρική αναμονή

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Μαρτίου στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση μιας ημέρας από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προβεί σε άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο αργότερα σήμερα, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μάχης της κατά του πληθωρισμού», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Stephen Brennock.

Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες για την υγεία του αμερικανικού τραπεζικού τομέα και τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ «δεν έκαναν τίποτα για να διαλύσουν τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια ρηχή ύφεση».

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης σήμερα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια κατά την τακτική της συνεδρίαση την Πέμπτη.

Περισσότερες αυξήσεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να πλήξουν τη ζήτηση ενέργειας.

Οι τιμές της ενέργειας δέχονται επίσης πιέσεις μετά τα στοιχεία από την Κίνα το Σαββατοκύριακο που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο και ο κορυφαίος αγοραστής αργού πετρελαίου.

Η μετά την πανδημία επαναλειτουργία της οικονομίας της Κίνας θα είναι καθοριστική για την Ασία, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς αναθώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές του προβλέψεις για την περιοχή Προειδοποίησε όμως για τους κινδύνους από τον επίμονο πληθωρισμό και τη μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών που οφείλεται στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Δύσης.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, κατά περίπου 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλέστηκαν στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές