Μια δυσάρεστη «προίκα» φέρνει μαζί της στην UBS η Credit Suisse, που απορροφήθηκε από την πρώτη για να αποφύγει την κατάρρευση, στα μέσα Μαρτίου.

UBS: Κίνδυνοι και ευκαιρίες στα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα μετά την εξαγορά της Credit Suisse

Πρόκειται για τη σειρά σκανδάλων και εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων σε βάρος της Credit Suisse που εκδικάζονται στις αίθουσες πολλών χωρών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από την Ελβετία ως τη Σιγκαπούρη.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων αναμένεται να ανατεθεί στην επικεφαλής νομική σύμβουλο της UBS, Barbara Levi, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς – κάτι που αναμένεται να συμβεί αργότερα τον Μάιο.

Ο μακρύς κατάλογος των ανεπίλυτων υποθέσεων εκτείνεται από μια ενοχλητική ποινική καταδίκη για διευκόλυνση του ξεπλύματος χρήματος ενός Βούλγαρου διακινητή κοκαΐνης έως έναν διακανονισμό μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας που σχετίζεται με έναν αλιευτικό στόλο τόνου στη Μοζαμβίκη.

Το συνολικό κόστος από αυτές τις υποθέσεις θα μπορούσε να ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια ενώ, όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο, υπάρχουν και ποινικοί κίνδυνοι. Η ίδια η συμφωνία έχει επίσης εγείρει νέα ζητήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες ομολόγων ύψους τουλάχιστον 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγωνίζονται για να μην καταστραφούν.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ενώ το τίμημα που πληρώνει η UBS είναι αρκετά χαμηλό ώστε να επιτρέψει στην τράπεζα να απορροφήσει την απροσδόκητη έκθεση, τα νομικά ζητήματα είναι από τους βασικούς άγνωστους παράγοντες καθώς οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας συγχωνεύονται. Άλλωστε, οι νέοι «πονοκέφαλοι» λόγω της Credit Suisse έρχονται ενώ η UBS προσπαθεί να κλείσει τις δικές της εκκρεμότητες με τις ρυθμιστικές και δικαστικές αρχές: Στις ΗΠΑ η ελβετική τράπεζα αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές σχετικά με τίτλους εξασφαλισμένους με στεγαστικά δάνεια, που χρονολογούνται από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στη Γαλλία, η UBS άσκησε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο μετά την ποινική καταδίκη ύψους 1,8 δισ. ευρώ για φορολογική υπόθεση το 2021.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες της Credit Suisse

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, το Bloomberg παρουσιάζει συνοπτικά τις βασικές δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος της Credit Suisse, και τις οποίες αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί η UBS.

  • Κίνδυνος καταδίκης για υπόθεση κοκαΐνης

Σε μια εγχώρια υπόθεση, ενας Ελβετός εισαγγελέας στη Γενεύη εντόπισε τον περασμένο Ιούνιο περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια που πιστεύει ότι ξεπλύθηκαν μέσω της Credit Suisse.

Ο Yves Bertossa ισχυρίστηκε πέρυσι ότι η Credit Suisse απέτυχε να αποτρέψει οκτώ συναλλαγές που διέπραξε ο πρώην διαχειριστής περιουσίας Patrice Lescaudron μεταξύ 2008 και 2014. Ο κορυφαίος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος της Γενεύης δήλωσε ότι οι συναλλαγές συνιστούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από την τράπεζα.

Η Credit Suisse υποστήριζε σταθερά ότι ο Lescaudron, ο οποίος καταδικάστηκε για ένα σύστημα απάτης με διάρκεια στον χρόνο, ήταν ένας «μοναχικός λύκος» που έκρυβε την απάτη του.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ελβετικό ποινικό δίκαιο η UBS μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για την υπόθεση ακόμα και αν η παράβαση συνέβη πριν από την απόκτηση της Credit Suisse – εκτός και αν ο εισαγγελέας επιλέξει να απαγγείλει κατηγορίες σε μεμονωμένους τραπεζίτες αντί συνολικά της Credit Suisse.

Εάν όμως οι αρχές κινηθούν κατά της τράπεζας, η UBS θα βρεθεί εκτεθειμένη – εκτός και αν, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse που επετεύχθη με μεσολάβηση των ελβετικών αρχών, έχει συμφωνηθεί κάποιου είδους ασυλία.

  • Εκδίκηση από τη Γεωργία

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των επιπτώσεων της υπόθεσης Lescaudron, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας Bidzina Ivanishvili αμφισβητεί την κατάληξη υποθέσεων στις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη με σκοπό να ανακτήσει ζημίες που προέκυψαν από το γεγονός ότι ο διαχειριστής περιουσίας έκανε «βουτιά» στο λογαριασμό του σε μια προσπάθεια να καλύψει ζημίες από άλλους πελάτες.

Η μονάδα της Credit Suisse στις Βερμούδες, η οποία διαχειριζόταν ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του Ivanishvili , «έκανε τα “στραβά μάτια”» στην εγκληματική συμπεριφορά του Lescaudron, αποφάνθηκε δικαστής στη νησιωτική χώρα στις αρχές του 2022. Η Credit Suisse ασκεί έφεση κατά της απόφασης, η οποία όρισε την παροχή αποζημίωσης άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε μια συνδεδεμένη υπόθεση στη Σιγκαπούρη, ο Ivanishvili μηνύει ένα καταπίστευμα της Credit Suisse που διαχειρίστηκε ένα ξεχωριστό μέρος της περιουσίας του. Οι δικηγόροι του Γεωργιανού δήλωσαν ότι ζητούν συνολικά περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια. Η αγωγή ολοκληρώθηκε στη Σιγκαπούρη τον Φεβρουάριο, αλλά η ετυμηγορία δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, η τελική έκθεση της UBS στην υπόθεση αυτή θα είναι πιθανότατα περιορισμένη.

  • Τα «ομόλογα τόνου»

Πολύ μακριά από τις Βερμούδες και τη Σιγκαπούρη, στο Λονδίνο η νομική ομάδα της UBS θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αστική δίκη σχετικά με τον ρόλο της Credit Suisse στο σκάνδαλο των «ομολόγων τόνου» ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την επίλυση της ποινικής έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με ένα σκάνδαλο συγκέντρωσης κεφαλαίων, με λεηλασία τεράστιων ποσών από τη Μοζαμβίκη, η τράπεζα συμφώνησε το 2021 να καταβάλει σχεδόν 475 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση αφορά δάνεια για τρία ναυτιλιακά έργα, μεταξύ των οποίων έναν στόλο αλιείας τόνου και μια επιχείρηση επιτήρησης για την προστασία των ακτών της Μοζαμβίκης από τους πειρατές. Τρεις πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse καταδικάστηκαν στις ΗΠΑ για αποδοχή δωροδοκιών.

Οι αρχές της Μοζαμβίκης κατηγορούν την Credit Suisse ότι αγνόησε πολλαπλές «κόκκινες σημαίες» όταν συνήπτε τις συμφωνίες δανειοδότησης, κάτι που αρνείται η ελβετική τράπεζα. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, υπάρχει το ενδεχόμενο η UBS να επιλέξει να συμβιβαστεί για να αποφύγει την αμηχανία μιας μακράς δίκης στο Λονδίνο.

  • Εμπλοκές στις ΗΠΑ

Στα τέλη Μαρτίου η επιτροπή οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει «σημαντικές παραβιάσεις» της συμφωνίας ύψους 2,6 δισ. δολαρίων στην οποία η Credit Suisse είχε καταλήξει με τις αρχές, λόγω της παροχής βοήθειας σε Αμερικανούς φοροφυγάδες. Ο Ρον Γουάιντεν, ο Δημοκρατικός από το Όρεγκον που προεδρεύει της επιτροπής, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η τράπεζα δεν τήρησε τη συμφωνία του 2014 και ότι η εξαγορά δεν οδηγεί σε κάποιου είδους παραγραφή.

Στο μεταξύ, δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ απέρριψε την προσπάθεια της Credit Suisse να αποτρέψει την απόδοση καθεστώτος ομαδικής αγωγής σε μια υπόθεση ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές στα διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term. Το ενδεχόμενο κόστος της ήττας στη δίκη καθιστά πιθανό έναν διακανονισμό της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ένα άλλο θέμα στις ΗΠΑ, η Credit Suisse αντιμετωπίζει ιδιωτική αστική δίκη που αφορά αξιώσεις ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με το ρόλο της στην πώληση τίτλων που εξασφαλίζονται με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι συνέβαλαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δείχνουν έναν πιθανό διακανονισμό της τάξης των 400 έως 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

  • Η υπόθεση Greensill

Η Credit Suisse δήλωσε πριν από ένα χρόνο ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια πενταετή μάχη με τους ασφαλιστές και ορισμένους δανειολήπτες για την κατάρρευση μιας ομάδας κεφαλαίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τον επενδυτή Lex Greensill.

Πέρα από τις προσπάθειες των πρώην εταίρων να πάρουν πίσω περισσότερα από τα μετρητά τους, η βρετανική υπηρεσία Serious Fraud Office ερευνά ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος από την GFG Alliance του Sanjeev Gupta, στην οποία ο Greensill ήταν ένας από τους κύριους δανειστές.

  • Το φιάσκο της Archegos

Ενώ η Credit Suisse έχει συμβιβαστεί με μια ομάδα αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων για τις απώλειες που σχετίζονται με την κατάρρευση της Archegos Capital Management το 2021, τουλάχιστον ένα ταμείο ακόμη έχει μηνύσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για «απερίσκεπτη συμπεριφορά» που συνέβαλε στην απομείωση 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • Έρευνα για τις ρωσικές κυρώσεις

Η UBS και η Credit Suisse συνδέονται τουλάχιστον σε ένα θέμα: Στις 23 Μαρτίου προέκυψε ότι και οι δύο τράπεζες ήταν μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για το αν οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα βοήθησαν τους Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Οι έρευνες των ΗΠΑ επικεντρώνονται στον εντοπισμό του προσωπικού που συναλλάχθηκε με πελάτες που υπόκεινται σε κυρώσεις και στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αυτοί ελέγχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πριν επιβληθούν νέες κυρώσεις μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Credit Suisse αποτελούσε πόλο έλξης για πλούσιους Ρώσους. Στο αποκορύφωμά της, η τράπεζα διαχειριζόταν περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια πελατών από τη χώρα και εξακολουθούσε να διαχειρίζεται περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμα και τον Μάιο του 2022.

  • Αντιδράσεις για τα ομόλογα

Εκτός από τα νομικά ζητήματα που η Credit Suisse έχει κληροδοτήσει στη UBS, η συνένωση των δύο τραπεζών δημιούργησε και νέα: Ορισμένοι δυσαρεστημένοι ιδιοκτήτες ομολόγων της Credit Suisse, ύψους 17 δισ. δολαρίων, που εξανεμίστηκαν κατά τη βιαστικά διευθετημένη συμφωνία εξαγοράς, ετοιμάζονται για δικαστικό αγώνα. Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει τέσσερις αγωγές που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ΑΤ1, ενώ εκατοντάδες έχουν μηνύσει την ελβετική τραπεζική ρυθμιστική αρχή Finma.

Όμως μια σειρά παραμέτρων οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι αγωγές αυτές δεν θα έχουν τύχη: Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι απίθανο να δικαιωθούν οι ομολογιούχοι, μεταξύ άλλων επειδή οποιαδήποτε νομική ενέργεια πρέπει να γίνει βάσει του ελβετικού δικαίου, θέτοντας εμπόδια στον νομικό αγώνα οντοτήτων εκτός της χώρας, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή