Στα ψιλά γράμματα της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του ομίλου AVAX αποκαλύπτεται και ένα πριμ που έλαβε η εισηγμένη από το δημόσιο και αφορά στο έργο της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας
  •  Χωρίς να σημαίνει ότι η χορήγηση του είναι παράνομη, ωστόσο προκαλεί αίσθηση ο χρόνος διεκδίκησης του από τον κατασκευαστικό όμιλο και η προθυμία, φυσικά, του δημοσίου να του το απονείμει.
  •  Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί συμβάσεων έργων το ελληνικό δημόσιο μπορεί να καταβάλει ποσό 5% επί του ανεκτέλεστου υπολειπόμενου ποσού που συμφωνήθηκε προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του.
  •  Το πριμ που έλαβε η εταιρεία ήταν 41,6 εκατ. ευρώ και το έλαβε πριν καλά, καλά ξεκινήσει το έργο.
  •  Πρόκειται για καταβολή ποσού που ενισχύει την ρευστότητα της εταιρείας, υποκαθιστώντας για παράδειγμα τη χορήγηση ενός τραπεζικού κεφαλαίου κίνησης.
  •  Η AVAX αναφέρει σχετικώς στην ετήσια έκθεση της: «Η Εταιρεία έκανε χρήση των διατάξεων του άρθρου 154 του Ν.4938/2022 για την είσπραξη πρόσθετης καταβολής (premium) από το Ελληνικό Δημόσιο σε συμβάσεις έργων προκειμένου να μην απαιτηθεί́ επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των εργασιών. Το ανωτέρω νομικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα είσπραξης ποσού 5% επί του ανεκτέλεστου υπολειπομένου συμβατικού ανταλλάγματος σύμβασης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής «καλής εκτέλεσης» και την προϋπόθεση τήρησης των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης των έργων σε σχέση με τη συμβατική προθεσμία. Η πρόσθετη καταβολή εισπράττεται με την έκδοση από τον ανάδοχο ειδικής πιστοποίησης και τιμολόγησης ανεξάρτητα από́ την συμβατική́ εκτέλεση του έργου και δεν αποτελεί́ προσαύξηση της σχετικής σύμβασης»
  •  Σε άλλο σημείο της ετήσιας έκθεσης αναφέρεται: «Σύμφωνα με το άρθρο 152, η περίοδος αναφοράς αρχίζει την 01/01/2022 και επειδή η επιμήκυνση αφορά μέχρι έξι μήνες, η περίοδος αυτή́ για το συγκεκριμένο έργο αφορά χρονικό διάστημα από 01/01/2022 έως 30/06/2022. Η Εταιρεία για την περίοδο αυτή δεν σταμάτησε τις εργασίες και δεν έκανε επίκληση επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για έξι μήνες».
  •  Θυμίζουμε, πάντως, ότι το έργο κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό δεν έχει επί της ουσίας ξεκινήσει, ενώ ήδη η AVAX έχει εισπράξει και την προβλεπόμενη προκαταβολή με την προ ετών υπογραφή του έργου.

—————————————

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino