Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση ενώ οι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2023.

Η απόδοση του 2ετούς  ομολόγου μειώθηκε κατά περισσότερες από 18 μονάδες βάσης στο 3,759%. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει έως και 11 μονάδες βάσης μετά την απόφαση της Fed να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης. Το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν στο 3,36% μετά από πτώση άνω των 4 μονάδων βάσης.

Ομολόγα: Η ΕΚΤ ρίχνει τις αποδόσεις

Οι ανησυχίες για μια τραπεζική κρίση επανήλθαν μετά την ανακοίνωση της περιφερειακής τράπεζας PacWest Bancorp ότι αξιολογεί στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης. Η είδηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου η JPMorgan Chase ανακοίνωσε την εξαγορά της First Republic.

Καθώς οι τραπεζικές μετοχές ταράζουν τις αγορές, οι επενδυτές αναζητούν στα ομόλογα ένα ασφαλές καταφύγιο, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα και τις αποδόσεις χαμηλότερα.

Χθες η Fed ανακοίνωσε τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της και προσάρμοσε τις προοπτικές της πολιτικής της. Η αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να σταματήσουν σύντομα, καθώς έκοψαν από την ανακοίνωση την πρόταση που έδειχνε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί πρόσθετη σύσφιγξη για να μειωθεί ο πληθωρισμός από τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι η αφαίρεση ήταν μια «ουσιαστική» αλλαγή, αλλά ότι οι αποφάσεις πολιτικής θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «μακρύς δρόμος να διανυθεί» έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2% και ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για μειώσεις των επιτοκίων.

Αυτό τροφοδότησε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα αυξημένα επιτόκια στην οικονομία και το κατά πόσον μια ύφεση είναι στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές