Με απώλειες κινούνται και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, την ώρα μάλιστα που οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης στον χώρο των περιφερειακών τραπεζών αυξάνονται εκ νέου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,36% στις 33.294 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,39% στις 4.074 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,31% στις 11.988 μονάδες.

Οι μετοχές της PacWest υποχωρούν περισσότερο από 35%, μετά την είδηση ότι η τράπεζα της Καλιφόρνιας αξιολογεί στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης. Ισχυρές πιέσεις δέχονται όλες οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, με τη Western Alliance να σημειώνει πτώση 19,2% και τη Zions Bancorporation να υποχωρεί κατά 11,3%.

Τα βλέμμα στη Fed

Πιθανότατα δεν θα υπάρξει ανάπαυλα για τον δοκιμαζόμενο περιφερειακό τραπεζικό τομέα μέχρι η Fed να μειώσει τα επιτόκια, εκτίμησε ο Jeffrey Gundlach, διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine. “Η παραμονή των επιτοκίων σε τόσο υψηλά επίπεδα θα συνεχίσει αυτή την πίεση”, δήλωσε ο Gundlach, εκτιμώντας ότι με πολύ μεγάλη πιθανότητα θα υπάρξουν περαιτέρω πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών.

Στο ίδιο μήκος και ο μακροχρόνιος ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz, ο οποίος πιστεύει ότι περισσότερες περιφερειακές τράπεζες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν μετά την κατάρρευση της First Republic Bank. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Trian Fund Management δήλωσε ότι οι καταθέτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια θα πρέπει να πληρώνουν ένα τέλος ασφάλισης στην FDIC, προκειμένου να προστατεύονται οι μικρότερες τράπεζες.

“Θα πρέπει να σταματήσει η εκροή καταθέσεων από τις μικρές περιφερειακές και κοινοτικές τράπεζες”, δήλωσε ο Peltz στους Financial Times. “Δεν νομίζω ότι θέλουμε όλα τα κεφάλαια να πηγαίνουν μόνο στις μεγάλες τράπεζες”.

Πάντως, πέραν των τραπεζών, η Shopify ενισχύεται σχεδόν 18%, καθώς η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι πουλάει την επιχείρηση logistics στην εταιρεία τεχνολογίας εφοδιαστικής αλυσίδας Flexport και θα διενεργήσει ένα νέο γύρο απολύσεων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Shopify θα αποκτήσει μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου 13% του μετοχικού κεφαλαίου της Flexport.

Από την άλλη, η Paramount Global σημειώνει πτώση άνω του 10%, αφού η εταιρεία μέσων ενημέρωσης δεν πέτυχε τα αναμενόμενα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο σε επίπεδο αποτελεσμάτων και έδειξε συνεχιζόμενη διαφημιστική αδυναμία. Η Paramount μείωσε επίσης το μέρισμά της από 24 σεντς σε 5 σεντς ανά μετοχή.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν στις 242.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου, υψηλότερα από την εκτίμηση των 236.000 του Dow Jones. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 2,7% έναντι της εκτίμησης για πτώση 1,9%, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας, ένας δείκτης πληθωρισμού, επιταχύνθηκε κατά 6,3% το πρώτο τρίμηνο, υψηλότερα από την προσδοκία 5,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street