Άμεση ήταν η αντίδραση των traders και των αναλυτών στις δηλώσεις Πάουελ μετά την ανακοίνωση της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων βάσης της Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

Η αγορά ομολόγων απέρριψε την ιδέα ότι ο Πάουελ μπορεί να επιφυλάσσει μια ακόμη άνοδο επιτοκίων. Τουναντίον, αυξήθηκαν τα στοιχήματα ότι η επόμενη κίνηση της Fed θα μπορούσε να είναι ακόμα και μια μείωση.

Τζερόμ Πάουελ: «Δεν αποφασίσαμε παύση των αυξήσεων» – Η ρητορική που έχει «νόημα»

Επιπλέον, η διολίσθηση στις τιμές του αργού πετρελαίου υποδεικνύει ότι η αγορά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ύφεσης, παρόλο που ο επικεφαλής της κραταιάς ομοσπονδιακής τράπεζας δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Το αμερικανικό αργό WTI βυθίστηκε 4,3% την Τετάρτη, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες. Υποχώρησε έως και 7,2% σε μια χαοτική ανοιχτή αγορά την Πέμπτη πριν ανακάμψει.

Η Wall

Με απώλειες υποδέχτηκε τον επικεφαλής της Federal Reserve και η Wall Street.

Ενδεικτικά, ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine Capital δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ύφεσης και ότι η Fed πιθανότατα ολοκλήρωσε τον τελευταίο κύκλο αυξήσεων.

Την ίδια στιγμή, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Ινστιτούτου Milken, οι απόψεις φάνηκε να συγκλίνουν ότι είναι αναπόφευκτη η συρρίκνωση.

Η Lindsay Rosner, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου πολλαπλών κλάδων στην PGIM Fixed Income εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τεχνική ύφεση είναι σίγουρη και πως το ζητούμενο είναι ο χρόνος που θα συμβεί.

Για την ακρίβεια, ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης, η οποία ανέβασε το επιτόκιο αναφοράς πάνω από το 5%, θα μπορούσε να είναι η τελευταία σε έναν κύκλο που αύξησε το κόστος δανεισμού από σχεδόν μηδενικά επίπεδα πέρυσι. Ενώ ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι η υποστήριξη για την αύξηση αυτή ήταν ισχυρή, άφησε να εννοηθεί πως οι αξιωματούχοι ενδέχεται να σταματήσουν την πολιτική αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο.

Ο Πάουελ αναγνώρισε επίσης ότι ο ρυθμός του τραπεζικού δανεισμού έχει επιβραδυνθεί. Και τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, ενώ υποδεικνύουν επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, δεν σηματοδοτούν ακόμη ύφεση.

Γρήγορη αντίδραση

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι οι traders συνηθίζουν να προβλέπουν αντί να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Τα ομόλογα αυξήθηκαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια της Fed θα είναι χαμηλότερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, παρά την επιμονή του Πάουελ ότι οι προοπτικές της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό δεν υποστηρίζουν χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, ακόμη και τα συμβόλαια swap για τον Ιούνιο αποτύπωναν χαμηλότερο επιτόκιο της Fed για επενδυτικά ταμεία.

Στο μεταξύ, νέοι κλυδωνισμοί ταράσσουν τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εξαγορά της First Republic Bank από την JPMorgan, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά όσους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, στις 10 Μαρτίου, επεσήμαιναν ότι τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ είναι πιο βαθιά από όσο φάνταζαν.

Η τράπεζα εμφανίστηκε να διερευνά στρατηγικές επιλογές συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό οδήγησε σε πτώση τις μετοχές τόσο της εν λόγω τράπεζας όσο και άλλων περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, παρόλο που νωρίτερα ο Πάουελ είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η ανάληψη της First Republic θα μπορούσε να σηματοδοτεί ένα φρένο στην αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο.

Η ύφεση

Σε ό, τι αφορά το μακροοικονομικό τοπίο, ο Πάουελ είπε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να βιώσουν μια ήπια ύφεση, αλλά «η περίπτωση της αποφυγής μιας ύφεσης είναι κατά την άποψή μου πιο πιθανή από αυτήν της ύφεσης». Οι αυξήσεις στους μισθούς κινούνται προς τα κάτω και οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί, αλλά δεν συνοδεύονται από αύξηση της ανεργίας, πρόσθεσε.

Αλλά στο συνέδριο Milken οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες. Ο πρόεδρος της Guggenheim Capital, Άλαν Σβαρτς, δήλωσε στο Bloomberg Television ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις της σύσφιξης των τραπεζικών δανείων πόσο θα πάρει για να αρχίσουν να χαλαρώνουν οι τράπεζες.

Η Jenny Johnson, CEO της Franklin Templeton, επεσήμανε επίσης την πίεση στο τραπεζικό σύστημα που προκαλείται από τον ρυθμό των αυξήσεων της Fed και την πιθανότητα περαιτέρω περικοπών ως αποτέλεσμα.

Ο Gundlach, συνιδρυτής της DoubleLine Capital, εκτίμησε πως η Fed πιθανότατα δεν θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια μετά την τελευταία της αύξηση, είπε. «Οι πιθανότητες ύφεσης είναι αρκετά υψηλές αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή