Κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 5%-5,25% αύξησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκιά της, εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στον -αμερικανικό κυρίως- χρηματοπιστωτικό κλάδο την ώρα που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καίει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά αύξηση από τον Μάρτιο του 2022.

Η απόφαση αυτή καθ’ αυτή δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στην αγορά, ωστόσο αυτό στο οποίο στρέφονται οι επενδυτές είναι το χλιαρό σήμα που δόθηκε σήμερα για πιθανό κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Η πρόταση που αφαίρεσε

«Κατά τον προσδιορισμό του βαθμού στον οποίο μπορεί να ενδείκνυται πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και οικονομικές εξελίξεις», ανέφερε η Fed σε δήλωση. Αυτό όμως στο οποίο εστιάζουν οι αναλυτές είναι η πρόταση της οποία αφαίρεσε από την προηγούμενη ανακοίνωση, η οποία έλεγε: «Η επιτροπή αναμένει ότι κάποια πρόσθετη πολιτική σύσφιγξης μπορεί να είναι κατάλληλη» ώστε να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

«Η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος. Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», αναφέρει μεταξύ άλλων στη ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη, ενώ η Fed εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

Οι επόμενες κινήσεις

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της η Fed αναφέρει  ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.

«Η FOMC θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της».

Και προσθέτει ότι οι αξιολογήσεις της στο εξής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

Το Greedflation της ΕΚΤ

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε έναν πληθωριστικό κίνδυνο που αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρός από τη σπείρα μισθών-τιμών για την οποία ανησυχούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι που έχουν μιλήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες μιλούν για τον κίνδυνο του greedflation ή αλλιώς του πληθωρισμού της απληστίας, ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

EKT: Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια στις 4 Μαΐου

Ο λεγόμενος πληθωρισμός απληστίας απειλεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για χαλάρωση της αύξησης των τιμών καταναλωτή, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να πετύχει τον στόχο του 2%.

«Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι η μείωση του πληθωρισμού να είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω της αύξησης των εταιρικών περιθωρίων», σχολίασε ο Πιέτ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικής στη Danske Bank στην Κοπεγχάγη.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες τείνουν να αυξάνουν τις τιμές πιο γρήγορα για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος των εισροών από ό,τι τις μειώνουν, επιτρέποντάς τους να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε.

«Αυτές τις δυναμικές είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσει η ΕΚΤ», είπε ο Κρίστιανσεν.

Αν και η επέκταση του περιθωρίου δεν θα είναι τόσο γρήγορη φέτος όσο ήταν το 2023, «κάθε είδους σύγκρουση μεταξύ μισθών, κερδών και του δημόσιου τομέα θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για το μέλλον και θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση της ΕΚΤ όσον αφορά νομισματική πολιτική», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να επιβραδύνει τον πρόσφατο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της στις 4 Μαΐου, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% με μία κίνηση 25 μονάδων βάσης. Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,8% μέχρι το τέλος του έτους από πάνω από 9% στην αρχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή