Με απώλειες υποδέχτηκε τον επικεφαλής της Federal Reserve η Wall Street σήμερα, καθώς αν και η απόφαση για τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ήταν αναμενόμενη, οι επενδυτές «ήθελαν» ο Jerome Powell να δώσει έναν ορίζοντα λήξης της εκστρατείας της νομισματικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,80% στις 33.414 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,70% στις 4.090 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,46% στις 12.025 μονάδες.

UBS: Επενδύστε σε ποιοτικά ομόλογα και διαφοροποιηθείτε από τις αμερικανικές μετοχές

Η ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Federal Reserve δεν επεφύλασσε καμία έκπληξη. Ωστόσο, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε αυτό που η Fed δεν είπε αυτή τη φορά στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα φάνηκε να μαλακώνει τη γλώσσα της σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, εγκαταλείποντας τη γραμμή από τη δήλωση του Μαρτίου που έλεγε ότι «η Επιτροπή αναμένει ότι μπορεί να είναι κατάλληλη κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής».

Ο Πάουελ σχολίασε στον Τύπο μετά τη δημοσίευση της δήλωσης ότι η απόρριψη αυτής της γλώσσας ήταν μια «σημαντική αλλαγή» και ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο θα καθοδηγηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Αυτό επομένως που προβλημάτισε τη Wall Street είναι ότι ενώ τα δεδομένα στο μέτωπο της οικονομίας δείχνουν ακόμη ισχυρά να αντέξουν περαιτέρω σύσφιξη, εκείνα στο τραπεζικό μέτωπο είναι αρκετά ανησυχητικά. Ο CIO της Horizon Investments, Scott Ladner, σχολίασε ότι η οικονομία βλέπει ήδη τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιδρούν σημαντικά.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό σύσφιξης που έχει ήδη περάσει στην οικονομία», δήλωσε ο Ladner, προσθέτοντας ότι η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα έχει επίσης βοηθήσει την κεντρική τράπεζα στις προσπάθειές της να ρίξει τους ρυθμούς της οικονομίας. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν βασικά να συμβιβαστούν λίγο… Και να αναγνωρίσουν την πιστωτική σύσφιξη που υπάρχει ήδη στο σύστημα», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης, η οποία σηματοδοτεί τη 10η συνεχόμενη αύξηση της κεντρικής τράπεζας, «θα είναι πιθανότατα η τελευταία σε αυτόν τον κύκλο. «Η Fed ανησυχεί ότι οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και τις προσλήψεις, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν στη διατήρηση της τάσης αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Moya.

Μετά από όλα αυτά, το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) υποχώρησε κατά 0,8%, αντιστρέφοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του άνω του 2%. Οι μετοχές της PacWest κέρδισαν 4%, αφού έχασαν σχεδόν 28% την προηγούμενη ημέρα. Οι μετοχές της Western Alliance σημείωσαν επίσης άνοδο 2%.

Επίσης, οι μετοχές της Icahn Enterprises διεύρυναν τις απώλειές τους σήμερα, σημειώνοντας πτώση κατά 20%, αφού η Hindenburg Research πήρε θέση short κατά του ομίλου του Carl Icahn. Η Hindenburg δημοσίευσε την Τρίτη μια έκθεση σχετικά με την Icahn Enterprises, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, «φουσκωμένες» αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, για αυτό που λέει ότι είναι ένα ασυνήθιστα υψηλό ασφάλιστρο καθαρής αξίας ενεργητικού στις μετοχές της εισηγμένης εταιρείας χαρτοφυλακίου.

Πάντως, στα μάκρο της ημέρας, η αύξηση των μισθοδοσιών στον ιδιωτικό τομέα τον Απρίλιο ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, με τις εταιρείες να προσθέτουν 296.000 θέσεις εργασίας, όπως ανακοίνωσε η ADP. Η αύξηση ήταν πολύ υψηλότερη τόσο από τις 142.000 που είχαν σημειωθεί τον Μάρτιο όσο και από τις 133.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές με βάση τον Dow Jones. Οι μισθοί αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,7%, χαμηλότερα από τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]