Στα 41 δισ. δολάρια αποτιμήθηκε η αξία της Kenvue, του καταναλωτικού βραχίονα του πολυεθνικού κολοσσού που ακούει στο όνομα Johnson & Johnson, στην μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ εδώ και 18 μήνες.

Johnson & Johnson: Το ύποπτο για καρκινογενέσεις ταλκ «στοιχειώνει» τη νέα θυγατρική της

Η εταιρεία κατάφερε να πουλήσει μετοχές αξίας 3,7 δισ. δολαρίων σε τιμή 22 δολαρίων ανά μετοχή. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η εισαγωγή της Kenvue στο NYSE πρόκειται να υπερδιπλασιάσει το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις υπόλοιπες εισαγωγές συνολικά φέτος.

Η Kenvue

Η Kenvue παράγει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και εμπορικά σήματα όπως τα παυσίπονα Tylenol, το στοματικό διάλυμα Listerine και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος Aveeno. Ανέφερε έσοδα 15 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 1,5 δισ. δολάρια το 2022.

Παράγει επίσης τα προϊόντα παιδικής πούδρας της J&J, τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολυετών δικαστικών διαμάχης για το αν προκαλούν καρκίνο, και η νέα εταιρεία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο αγωγών.

Η διαμάχη για το ταλκ

Η J&J, η οποία θα εξακολουθήσει να κατέχει περισσότερο από το 90% των μετοχών της Kenvue, συμφώνησε να τη θωρακίσει από τυχόν νομικά έξοδα που σχετίζονται με τις πωλήσεις της παιδικής πούδρας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ωστόσο, η Kenvue προειδοποίησε στο ενημερωτικό της δελτίο ότι «δεν μπορεί να διαβεβαιώσει» τους επενδυτές ότι η αποζημίωση από τη μητρική της θα είναι επαρκής και ότι αντιμετωπίζει επίσης αξιώσεις που σχετίζονται με πωλήσεις σε άλλες χώρες.

Στις ΗΠΑ οι αρχικές δημόσιες προσφορές καταγράφουν μία από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις των τελευταίων δεκαετιών, λογω του συνδυασμού αυξανόμενων επιτοκίων, ασταθών χρηματιστηριακών αγορών και απαισιόδοξων οικονομικών προβλέψεων. Πριν από την Kenvue, μόλις 2,4 δισ. δολάρια είχαν συγκεντρωθεί φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

«Ιδιαίτερη περίπτωση»

Η Kenvue αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς είναι κερδοφόρα, υποστηρίζεται από μεγάλο μητρικό όμιλο και σχεδιάζει να καταβάλει ετήσιο μέρισμα 1,5 δισ. δολαρίων. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι τραπεζίτες δεν αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των IPO, όμως η εισαγωγή της στο NYSE θα παρακολουθείται στενά, καθώς η πορεία της θα θεωρηθεί ενδεικτική της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

«Είναι αρκετά ιδιόμορφη [περίπτωση], αλλά νομίζω ότι είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε ανώτερο στέλεχος τράπεζας που δεν εργάστηκε για τη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή