Να ανακάμψουν από τις απώλειες και τη νευρικότητα των προηγούμενων ημερών επιχειρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να προσφέρουν τις στηρίξεις που χρειάζονται ώστε να περιορίσουν τις εβδομαδιαίες απώλειες.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,4%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,52% στις 7.742 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,47% στις 15.808 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,42% στις 7.371 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας οι δείκτες είναι σε αρνητικά εδάφη. Ο FTSE 100 χάνει 1,5%, ο DAX υποχωρεί κατά 0,7% και ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,6%.

Στα ταμπλό

Η περίοδος ανακοίνωσης των κερδών συνεχίζεται στην Ευρώπη, με τα μεγέθη της Adidas το πρώτο τρίμηνο να είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Η μετοχή σημειώνει κέρδη άνω του 6%.

Η Air France KLM από την άλλη υποχωρεί κατά 3%, αν και ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο έσοδα πρώτου τριμήνου και ισχυρές ταμειακές ροές, καθώς επωφελήθηκε από την παγκόσμια ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών και τις ισχυρές πωλήσεις εισιτηρίων το καλοκαίρι.

Στο +3% είναι όμως η CaixaBank, καθώς ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 21% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με την ισπανική τράπεζα να επωφελείται από την ισχυρή αύξηση των εσόδων από χορηγήσεις και τις σταθερές επιδόσεις των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων.

Η αύξηση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε την Πέμπτη την έβδομη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, όπως αναμενόταν ευρέως, αλλά επιβράδυνε τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής της με αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις των επιτοκίων, η τράπεζα σημείωσε επίσης ότι οι προηγούμενες αυξήσεις “μεταδόθηκαν δυναμικά” στις συνθήκες χρηματοδότησης και τις νομισματικές συνθήκες.

Αυτό ώθησε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης νωρίτερα παρά αργότερα, ειδικά αφού η ίδια η ΕΚΤ έδειξε ότι οι τράπεζες στην περιοχή ανέφεραν σημαντική μείωση της ζήτησης πιστώσεων από τις επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τώρα, οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 10,7% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, μια πτώση από την αναθεωρημένη αύξηση 4,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, καταδεικνύοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες