Οι εταιρείες της ευρωζώνης αυξάνουν τις τιμές με πιο συγκρατημένο ρυθμό καθώς το κόστος τους σταθεροποιείται, η ζήτηση μειώνεται και ο ανταγωνισμός αυξάνεται. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, στην οποία ωστόσο προστίθεται ότι οι αυξανόμενοι μισθοί παραμένουν ανησυχητικός παράγοντας.

Ειδικότερα, η τελευταία δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας σε 61 μεγάλες εταιρείες της ευρωζώνης εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να δώσει στην ΕΚΤ κάποια άνεση, με τις εταιρείες να αναφέρουν βραδύτερη αύξηση των τιμών, αν και με διαφορές μεταξύ των τομέων.

«Ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης λέγεται ότι είναι συγκρατημένος συνολικά, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν στην αρχή του έτους», ανέφερε η ΕΚΤ.

Νέα πτώση στο 4,5% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 7% στην ευρωζώνη

«Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η συγκράτηση αντανακλούσε τη σταθεροποίηση του κόστους των εισροών εκτός εργασίας και την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης για πολλά αγαθά από το περασμένο καλοκαίρι».

Το κόστος εργασίας αυξάνεται, με τους μισθούς να αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο κόστος εργασίας, εξακολουθούν να αναμένουν ισχυρές αυξήσεις τιμών.

Αντίθετα, οι εταιρείες που πωλούν καταναλωτικά αγαθά, ιδιαίτερα μη βασικά, εκτιμούν ότι οι αυξήσεις των τιμών «γίνονται πλέον πιο δύσκολες».

Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της για 7η φορά, με βραδύτερο ρυθμό (κατά 25 μ.β.), αλλά σηματοδότησε ότι θα έρθει περισσότερη σύσφιγξη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

H EKT ρίχνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο βασικός πληθωρισμός υποχωρεί και τα στοιχεία της δικής της έρευνας δείχνουν πολύ πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε προχωρήσει σε αυξήσεις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό. Υπό το φως των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συνολικά, οι εισερχόμενες πληροφορίες υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό που διαμόρφωσε το Διοικητικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Ο βασικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και τις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η πορεία του πληθωρισμού

Στο 7% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2023 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat. Στο 4,5% συρρικνώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο 5,4% έφτασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023 (από 6,5% τον Φεβρουάριο), ενώ στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή