Τον μικρότερο αριθμό εργαζομένων εδώ και δυόμισι χρόνια εκτιμάται πως προσέλαβαν οι εργοδότες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς οι σωρευτικές και καθυστερημένες επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων αρχίζουν να επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας.

ΗΠΑ: Υψηλότερα επιτόκια ζητούν αξιωματούχοι της Fed για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός

Όμως – όπως αναφέρει το Reuters – η στενά παρακολουθούμενη έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση που αναμένεται να δημοσιευτεί την Παρασκευή θα προσφέρει λίγη παρηγοριά στους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που μάχονται με τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς οι μισθοί αναμένεται να έχουν κινηθεί και πάλι αυξητικά τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,6%, ένα ποσοστό που παραμένει ιστορικά χαμηλό.

Η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο εύρος 5,00%-5,25% την Τετάρτη, δίνοντας πάντως σήμα για διακοπή της ταχύτερης εκστρατείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 – αν και διατήρησε μια γερακίσια προδιάθεση. Η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

«Η αγορά εργασίας λυγίζει αργά, αλλά δεν σπάει», δήλωσε ο Σαμ Μπούλαρντ, ανώτερος οικονομολόγος της Wells Fargo στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

«Υπερεκτιμούν την υγεία της οικονομίας»

Ορισμένοι οικονομολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας υπερεκτιμά την υγεία της οικονομίας, επισημαίνοντας την απόκλιση μεταξύ των καταναλωτικών δαπανών και της αύξησης των θέσεων εργασίας, καθώς και τη συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγικότητας – η οποία έχει υποχωρήσει σε ετήσια βάση για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, το μεγαλύτερο διάστημα από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παρακολουθεί το εν λόγω μέγεθος, το 1948.

«Αυτό είναι πολύ περίεργο σε μια χρονιά ανάπτυξης και νομίζω ότι λέει ότι οι επιχειρήσεις μαζεύουν εργαζόμενους», δήλωσε ο Μίλτον Εζράτι, επικεφαλής οικονομολόγος της Vested στη Νέα Υόρκη. «Οι διευθυντές θυμούνται τι συνέβη το 2021 και δεν θέλουν να βρεθούν με ελλείψεις».

Οι οικονομολόγοι σημείωσαν επίσης ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας, καθώς και στις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, τομείς στους οποίους η απασχόληση παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Το τοπίο θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα

Πάντως, με τους κινδύνους ύφεσης να αυξάνονται λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού και των αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών εν μέσω της πίεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, το τοπίο των προσλήψεων θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.

«Ένα βασικό ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό οι απολύσεις και η πιστωτική κρίση θα επεκταθούν στην ευρύτερη οικονομία και αυτό εξαρτάται κυρίως από το πόσο θα αντέξουν οι καταναλωτικές δαπάνες», δήλωσε ο Kevin Cummins, επικεφαλής οικονομολόγος της NatWest στο Stamford του Κονέκτικατ. «Εάν οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδυνθούν δραματικά, τότε ο συνολικός αντίκτυπος της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα/της πιστωτικής κρίσης στην απασχόληση θα είναι πιθανώς αρκετά σημαντικός».

Προς το παρόν, η γενική συναίνεση είναι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών πιθανότατα αντιπροσώπευσε το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης αύξησης των θέσεων εργασίας τον Απρίλιο. Περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας αναμένονται στον τομέα παραγωγής αγαθών, που αντανακλούν κυρίως τις μειώσεις στις κατασκευές και τη μεταποίηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή