Υπερτριπλασιασμό των κερδών της στη Ρωσία ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2023 η αυστριακή Raiffeisen Bank International, μία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα.

Ευρώπη: Στο στόχαστρο οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις

Τα κέρδη μετά από φόρους της ρωσικής θυγατρικής ανήλθαν σε 301 εκατ. ευρώ, από 96 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, λαμβάνοντας ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και το ισχυρότερο ρούβλι.

Συνολικά, η δραστηριότητα στη Ρωσία απέφερε περισσότερο από το 40% των κερδών της RBI το πρώτο τρίμηνο του 2023. Πέρσι, το ρωσικό τμήμα της τράπεζας είχε αποφέρει περισσότερα από τα μισά κέρδη της.

Πιέσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πιέσει την RBI να απεμπλακεί από τις ιδιαίτερα κερδοφόρες δραστηριότητές της στη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, με την αυστριακή τράπεζα να απαντά ότι εργάζεται πάνω σε μια λύση.

«Ο όμιλος θα συνεχίσει να προωθεί πιθανές συναλλαγές που θα οδηγήσουν στην πώληση ή την απόσχιση της Raiffeisenbank Russia», ανέφερε η RBI.

Η αυστριακή τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές για το τμήμα της στη Ρωσία ήδη από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» – κατά το Κρεμλίνο – πέρσι, αλλά προειδοποίησε ότι η προσπάθειά της μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.

Μακρόχρονη παρουσία στη Ρωσία

Η αυστριακή τράπεζα δραστηριοποιείται στη Ρωσία ήδη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και είναι η 10η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με βάση το ενεργητικό της.

Παρόλο που οι δραστηριότητές της εκεί έχουν συμβάλει σημαντικά στα κέρδη του ομίλου, λόγω των κυρώσεων το αυστριακό τμήμα της αποφέρει πλέον υψηλότερα κέρδη από ό,τι η θυγατρική της στη Ρωσία.

Ο αριθμός του προσωπικού της Raiffeisen στη Ρωσία αυξήθηκε το τρίμηνο κατά 2,3% σε 9.890 άτομα, ενώ οι πελάτες μειώθηκαν κατά 13% σε 3,2 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή