Έναν νέο μηχανισμό κυρώσεων που θα στοχεύει σε τρίτες χώρες, οι οποίες είτε δεν πράττουν αρκετά για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να αποφύγει τις κυρώσεις, είτε τη βοηθούν, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, στο στόχαστρο θα τεθούν ιδιαίτερα, οι χώρες εκείνες που δεν μπορούν να εξηγήσουν τις αυξήσεις στο εμπόριο βασικών αγαθών ή τεχνολογιών.

Οι συγκεκριμένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωταρχικός στόχος του νέου μηχανισμού είναι να αποτρέψει τις χώρες να βοηθούν τη Ρωσία, και επί της ουσίας να  κλείσει τα εμπορικά κανάλια που μπορεί να εκμεταλλεύεται η Μόσχα.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, το μπλοκ θα έχει την επιλογή ως δεύτερο βήμα να επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς σε βασικά αγαθά.

Στο στόχαστρο της G7 τα διαμάντια του Πούτιν

Η ΕΕ στοχεύει επίσης να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής πολλών υφιστάμενων εξαγωγικών μέτρων και να απαγορεύσει τη διέλευση πολλών εμπορευμάτων μέσω της Ρωσίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το νέο πακέτο

Το νέο πακέτο κυρώσεων, το 11ο της ΕΕ από τον Φεβρουάριο του 2022, θα επικεντρωθεί κυρίως στο να κλείσει -ή έστω να περιορίσει- τα «παραθυράκια» στα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί, καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας του μπλοκ να επιβάλλει τους περιορισμούς του.

Οι εισαγωγές στη Ρωσία αγαθών όπως ημιαγωγοί, ολοκληρωμένα κυκλώματα και άλλες τεχνολογίες έχουν αυξηθεί από χώρες όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Κίνα και άλλες.

«Πολύ σκληρή για να πεθάνει» – Πώς η ρωσική οικονομία αντέχει μετά από 15.300 κυρώσεις [γράφημα]

Ο νέος μηχανισμός επιβολής, πτυχές του οποίου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους Financial Times, θα έδινε στα κράτη μέλη την εξουσία να δημιουργήσουν δύο λίστες — τη μία με τις επηρεαζόμενες τρίτες χώρες και την άλλη με τα απαγορευμένα αγαθά.

Εάν ο μηχανισμός εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες και προϊόντα θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο θα πρέπει να ληφθούν ομόφωνα από τα κράτη μέλη. Τα μέτρα ήταν απίθανο να στοχεύουν στην Κίνα στην αρχή, αλλά επικεντρώνονται κυρίως σε έθνη της κεντρικής Ασίας και στους άμεσους γείτονες της Ρωσίας.

Κατά τα άλλα, το προτεινόμενο πακέτο θα διευκόλυνε την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Τα «παραθυράκια»

Σύμφωνα με το Bloomberg, άλλες προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν την απαγόρευση της διέλευσης πολλών αγαθών μέσω της Ρωσίας και τη στόχευση πλοίων που απενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησής τους.

Η ΕΕ στοχεύει επίσης να διευρύνει τις υφιστάμενες απαγορεύσεις για αυτοκίνητα, βιομηχανικά προϊόντα, σίδηρο και χάλυβα καθώς και επεξεργασμένα προϊόντα που χρησιμοποιούν μέταλλα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Οι απαγορεύσεις σε αγαθά θα μπορούσαν να επεκταθούν στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και στις άδειες που εκδίδονται για την παραγωγή αυτών των αντικειμένων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σύμφωνα με το νέο δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες ενδέχεται να προστεθούν στις λίστες κυρώσεων. Ωστόσο, το μπλοκ είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom και στα πυρηνικά καύσιμα, λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού