Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Απρίλιο, ενισχύοντας την πίεση στα νοικοκυριά ακόμα περισσότερο. Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και καύσιμα, επιβραδύνθηκε ελαφρά, σύμφωνα με την Εurostat.

Chobani: «Ανησυχητικός ο πληθωρισμός τροφίμων»

Ανησυχητική αύξηση

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 7% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από το ετήσιο ποσοστό του 6,9% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού υποχώρησε λίγο, καταγράφοντας αύξηση 13,6% από 15,5% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν μόλις κατά 2,5%, σύμφωνα με το Graphicnews.

Επιβραδύνθηκε ελαφρά ο δομικός πληθωρισμός

Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ελαφρά, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 5,6%,εντείνοντας την προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων την περασμένη Πέμπτη. Ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ  για τον πληθωρισμό είναι μόλις 2%.

Νέα αύξηση επιτοκίων

«Το προαίσθημά μας είναι ότι η ΕΚΤ μας επιφυλάσσει μια έκπληξη και θα αποφασίσει για αύξηση κατά μισή μονάδα», δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, σε ένα ερευνητικό σημείωμα.

Τελικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε σε αύξηση 25 μ.β.

Οι αυξήσεις επιτοκίων είναι το κύριο εργαλείο της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος της πίστωσης για τις καταναλωτικές δαπάνες ή τις επιχειρηματικές επενδύσεις, μειώνοντας τη ζήτηση για αγαθά.

Ο τρέχων πληθωρισμός της Ευρώπης ακολούθησε τις υψηλές τιμές της ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία — η Μόσχα διέκοψε τις περισσότερες από τις προμήθειες φυσικού αερίου της. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη επέβαλε κυρώσεις στις αποστολές αργού πετρελαίου της Ρωσίας.

Τα σημεία κλειδιά

-Παρατηρώντας την πορεία των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες, βλέπουμε μια ουσιώδη ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στον γενικό και τον δομικό πληθωρισμό, η ψαλίδα της οποίας όμως κλείνει,  όπως βλέπουμε και από τις δύο γραμμές του γραφήματος που ολοένα και συγκλίνουν.

-Ενώ, ο δομικός πληθωρισμός «έπεσε» ελαφρά, παρόλα αυτά παραμένει στο δεύτερο υψηλότερο σημείο του τελευταίου έτους.

-Αντίθετα, ο γενικός πληθωρισμός, αν και αυξημένος τον Απρίλιο, παρατηρούμε ότι καταγράφει το δεύτερο μικρότερο ποσοστό του δωδεκαμήνου.

-Ενα άλλο σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η άνοδος του κόστους ενέργειας ήταν στο 2,5%, σχεδόν στο ένα τρίτο του γενικού και κάτι παραπάνω από δύο φορές μικρότερος από τον δομικό.

-Τέλος, όπως παρατηρούμε και στο γράφημα ο γενικός πληθωρισμός παρουσιάζει μια απότομη άνοδο από τον Μάιο του 2022 μέχρι την κορύφωσή του τον Οκτώβριο του 2022 και μια απότομη κάθοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Εν αντιθέσει, ο δομικός πληθωρισμός παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, με τον Απρίλιο να αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό σημείο καμπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής