
Aγωνιώδεις και καθημερινές είναι οι εκκλήσεις των φαρμακοποιών που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, καθώς βλέπουν τα αποθέματά τους σε σκευάσματα «πρώτης γραμμής» να στερεύουν δραματικά. Αντίστοιχα όμως, και στα φαρμακεία της γειτονιάς διαπιστώνεται στην πράξη πως τα κενά συνεχίζονται, με τους πολίτες να επιδίδονται σε σαφάρι αναζήτησης ακόμα και για μία αντιβίωση.
Τα όσα περιγράφουν οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων αποτυπώνουν ένα στρεβλό σύστημα δανεισμού από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο και μια σφιχτή διαχείριση των λειψών αποθεμάτων τους, βγάζοντας έτσι «μέρα τη μέρα» (όπως λένε χαρακτηριστικά).
Σχοινάς – Κυριακίδου: Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τα φάρμακα στην ΕΕ
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ενέσιμης φουροσεμίδης (διουρητικό φάρμακο) που χορηγείται σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας – με έμφαση σε νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Εμφραγμάτων.
Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» η Ολγα Οικονόμου, διευθύντρια φαρμακοποιός ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας, αναγκαστικά εφαρμόζει ένα μοντέλο προτεραιοποίησης των αναγκών ώστε να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες συνθήκες ένδειας. «Θα καλύψω πρώτα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Καρδιολογικά, δηλαδή εκείνους τους ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν το φάρμακο διά στόματος».
Καμπανάκι συναγερμού
Την ίδια ώρα, φαρμακοποιός σε ιδιωτική δομή εκμυστηρεύεται στα «ΝΕΑ» πως εάν δεν τροφοδοτηθεί άμεσα το σύστημα (δημόσιο και ιδιωτικό), τότε τα επόμενα 24ωρα στη συγκεκριμένη κλινική θα… ξεγυμνώσουν τα καρότσια ανακοπής από φουροσεμίδη, παρότι συμπεριλαμβάνεται στα σχετικά πρωτόκολλα για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε περίπτωση ανακοπής.
Αντίστοιχα προβλήματα όμως εντοπίζονται και σε άλλα σκευάσματα, όπως είναι η ηπαρίνη, που χορηγείται ενέσιμα για την πρόληψη και θεραπεία φλεβικών θρομβώσεων και πνευμονικής εμβολής. Επιπρόσθετα, κενά καταγράφονται μεταξύ άλλων και σε φθηνά ογκολογικά φάρμακα, όπως συμπληρώνει η κυρία Οικονόμου, σε γ- σφαιρίνες αλλά και σε συγκεκριμένα αντιυπερτασικά, για τα οποία όμωςς υπάρχει η δυνατότητα υποκατάστασής τους από άλλα.
Μοιραία, οι οχλήσεις των φαρμακοποιών που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα προς τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΦ και ΙΦΕΤ) είναι καθημερινές και έντονες, αιτούμενοι την άμεση τροφοδοσία της χώρας με τα απαραίτητα αυτά σκευάσματα.
Υπενθυμίζεται, δε, πως μόλις την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) εστίασαν στο μείζον αυτό σύστημα, παραθέτοντας εσωτερικό έγγραφο νοσοκομειακού φαρμακείου που προτείνει εναλλακτικές επιλογές εξαιτίας της ανεπάρκειας σε ηπαρίνη. Υπό τις εξελίξεις αυτές και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΙΦΕΤ έχει εξασφαλίσει μέσω εισαγωγών την προμήθεια των νοσοκομείων με φουροσεμίδη αλλά και ηπαρίνη, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν πως οι ποσότητες αυτές θα καλύψουν τις ανάγκες κατά τους πρώτους δύο καλοκαιρινούς μήνες.
Καθυστέρηση στις παραδόσεις
Εντούτοις, την ώρα που ορισμένα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS βλέποντας τα αποθέματά τους να μηδενίζονται, η γραφειοκρατία του ΕΟΦ καθυστερεί δραματικά τις παραδόσεις. «Κατ’ αρχάς θα έπρεπε για τέτοια κρίσιμα φάρμακα να γίνεται κεντρική πρόβλεψη, με βάση την κατανάλωση, για τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων.
Και όταν προκύπτει έλλειψη, άμεσα να δρομολογείται η παραγγελία του ΙΦΕΤ και έπειτα να γίνονται όλα με συνοπτικές διαδικασίες για την τροφοδοσία των νοσοκομείων. Υπάρχουν νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν έχουν καθόλου φουροσεμίδη. Και για την ηπαρίνη, είναι πολύ κρίσιμο φάρμακο που δεν επιτρέπεται να υπάρχει έλλειψη» τονίζει με νόημα η κυρία Οικονόμου.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.