Με μικρή άνοδο κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών σήμερα Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, που οδήγησε τις τιμές σε πτώση για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, το προηγούμενο διάστημα, άρχισαν να υποχωρούν.

Πετρέλαιο: Οι 9 πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων όλων των εποχών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 6 σεντς στα 75,36 δολάρια το βαρέλι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού ενισχύονταν κατά 8 σεντς στα 71,42 δολάρια.

Οι ανησυχίες ότι η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας και θα μειώσει τη ζήτηση καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο οδήγησε το δείκτη αναφοράς Brent σε πτώση 5,3% την περασμένη εβδομάδα και τον WTI σε βουτιά 7,1%, παρά την απότομη ανάκαμψη την Παρασκευή που είδε και τους δύο δείκτες αναφοράς να κερδίζουν περίπου 4%.

Το βλέμμα σε ΗΠΑ και Κίνα

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν μια υγιή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, το ασθενέστερο δολάριο και οι προσδοκίες για περικοπές της προσφοράς στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ έβαλαν εμπόδιο στην περαιτέρω διολίσθηση των τιμών.

Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ την Τετάρτη, από τον οποίο προσδοκά ότι θα δώσει περαιτέρω σημάδια ότι η Fed θα ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης δύο εκθέσεις για τις πιστωτικές συνθήκες και τη ζήτηση δανείων στις ΗΠΑ, οι οποίες με φόντο την πρόσφατη αναταραχή στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επίσης, οι traders αυτή την εβδομάδα έχουν στραμμένο το βλέμμα και στους δείκτες για την κινεζική οικονομία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, που θα είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες για τις κινήσεις των επενδυτών.

«Οι τιμές του αργού μπορεί να συνεχίσουν να δέχονται την ανάκαμψη», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Tina Teng στο Reuters.

Πτώση πετρελαίου, άνοδος τεχνολογίας

Όπως επισημαίνουν οι FT, o ενεργειακός κλάδος έχει υποχωρήσει κατά 5% από την αρχή του χρόνου, στον αντίποδα της ευρύτερης αγοράς που σημειώνει άνοδο 8% και του τεχνολογικού κλάδου που έχει ενισχυθεί κατά 24%

Το αμερικανικό πετρέλαιο βρίσκεται 7% χαμηλότερα φέτος, με ένα sell off που δεν συνάδει με τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Ο επίμονος σκεπτικισμός της Wall Street στην τιμολόγηση των αποδόσεων των μερισμάτων του ενεργειακού τομέα S&P 500, πάντως, εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τετραπλάσιος από ό, τι στον τομέα της τεχνολογίας.

Μια άλλη πτυχή που συζητούν οι αναλυτές είναι εκείνη που σχετίζεται με τα κριτήρια ESG τα οποία συνεχίζουν επίσης να επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών για τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων – και τη μακροπρόθεσμη αξία τους, δεδομένων των προσπαθειών της κυβέρνησης να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, όπως αναφέρουν οι FT.

Βλέπουν άνοδο

Άλλοι αναλυτές λένε ότι ο σκεπτικισμός των κεφαλαιαγορών θα συνεχίσει να αποτρέπει τις δαπάνες του κλάδου, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιθανή άνοδο των τιμών του πετρελαίου καθώς οι προμήθειες θα υπολείπονται της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα σημειώσει νέο ρεκόρ μέσα στον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συνδέουν άρρηκτα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου με την αλλαγή του κλίματος γύρω από την αμερικανική οικονομία, με ορισμένους από αυτούς να χαρακτηρίζουν τη ζήτηση «βασιλιά» του ενεργειακού συμπλέγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές