Η τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve έδωσε τις πιο σαφείς ενδείξεις μέχρι τώρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν ένα τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις και 500 μονάδες βάσης σύσφιγξης, η Fed αφαίρεση από την ανακοίνωσή της τη διατύπωση ότι «ίσως ενδείκνυται κάποια πρόσθετη σύσφιγξη πολιτικής».

Και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι, στο εξής οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίζουν για τυχόν αυξήσεις συνάντηση με τη συνάντηση.

Η UBS σε έκθεσή της, εκτιμά ότι παρά τη θετική ένδειξη, οι αγορές μετοχών έχουν προχωρήσει υπερβολικά σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση μίας πιο ευνοϊκής τροχιάς επιτοκίων.

Σε χαμηλά 50ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία για την απασχόληση

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας φαίνονται πολύ «καυτά» για να δικαιολογήσουν μια περαιτέρω ριζική αλλαγή στην πολιτική της Fed.

Αξιωματούχοι στη συνεδρίαση της FOMC τον Μάιο ανέφεραν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον θα εξαρτώνται από τα δεδομένα, με βασική μεταβλητή τα στοιχεία για την απασχόληση.

«Πιστεύουμε ότι αρκετά στοιχεία για την απασχόληση του Απριλίου είναι πιθανό να απασχολήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε από 3,5% τον Μάρτιο σε 3,4% τον Απρίλιο, φθάνοντας σε χαμηλό 69 ετών. Η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στο 0,48% σε μηνιαία βάση, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2022. Και ενώ η αύξηση της απασχόλησης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τους δύο προηγούμενους μήνες, εξέπληξε προς τα πάνω για δέκατο τρίτο συνεχόμενο μήνα» τονίζει η UBS, προσθέτοντας ότι αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τον ρυθμό αύξησης του ενεργού πληθυσμού.

Ο υψηλός πληθωρισμός

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός, αν και μετριάζεται, παραμένει πολύ υψηλός. Ένα βασικό σημείο δεδομένων για την τρέχουσα εβδομάδα είναι η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στο 0,4%. Τα δεδομένα προς αυτή την κατεύθυνση είναι απίθανο να πείσουν τη Fed ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αρκετά γρήγορα ώστε να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών επιτοκίων σύντομα.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, η Έρευνα Γνώμης Ανώτερων Υπεύθυνων Δανείων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείξει ότι μεγάλος αριθμός τραπεζών ενισχύουν τα πρότυπα δανεισμού τους,
καθιστώντας πιο δύσκολη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή