Σε δημοπρασία βγαίνουν τον Ιούνιο ένα περιδέραιο από διαμάντια και μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας και ένα ζευγάρι ασορτί σκουλαρίκια που δημιουργήθηκαν για την εκλιπούσα πριγκίπισσα Νταϊάνα. Το περιδέραιο περιλαμβάνει συστάδες μαργαριταριών και 178 διαμάντια.

Έτσι θα ήταν οι Πριγκίπισσα Νταϊάνα, Φρέντι Μέρκιουρι και Μάικλ Τζάκσον αν ζούσαν σήμερα

Η δημοπρασία των κοσμημάτων που, σύμφωνα με τη στήλη Penta του Barron’s, φορέθηκαν από την Νταϊάνα μόνο μία φορά – σε μια παράσταση του Αγγλικού Εθνικού Μπαλέτου το 1997 – θα μπορούσε να αποφέρει έως και 15 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η διαδικασία θα λάβει χώρα λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη στέψη του πρώην συζύγου της, Καρόλου, ως βασιλιά.

Η ιστορία των κοσμημάτων

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του οίκου Γκέρνσεϊ, που θα επιβλέψει τη δημοπρασία, τα κοσμήματα εικάζεται ότι είχαν παραγγελθεί από τον Ντόντι Φαγιέντ, τον εραστή της Νταϊάνα, πριν το ζευγάρι χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 1997.

Μαζί με τις συστάδες μαργαριταριών και τα 178 διαμάντια, το περιδέραιο είναι σημαντικό λόγω του θρύλου γύρω από το όνομα της Νταϊάνα – και της σπανιότητας των αντικειμένων της στην αγορά, σύμφωνα με τον Άρλαν Έτινγκερ, πρόεδρο και ιδρυτή του Γκέρνσεϊ.

«Αυτό είναι το μόνο σημαντικό κόσμημα της Νταϊάνα που θα πωληθεί ποτέ», λέει ο Έτινγκερ. «Η οικογένεια δεν πρόκειται να αρχίσει να αποχωρίζεται πολύτιμα αντικείμενα της αείμνηστης μητέρας της».

Τα πολύτιμα κοσμήματα πωλούνται από τον Μαρκ Γκίνζμπουργκ, έναν Ουκρανό κτηματομεσίτη που τα αγόρασε το 2009 και τώρα αναγκάζεται να τα πουλήσει λόγω του πολέμου κατά της Ρωσίας. Ο Ουκρανός φέρεται να είχε καταβάλει τότε το ποσό των 632.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Η επιτυχία της οικογένειας στην Ουκρανία τους επέτρεψε να αγοράσουν τα κοσμήματα, αλλά η επιχείρησή τους έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο», λέει ο Έτινγκερ. «Πρόκειται για μια πώληση με κίνητρο».

Το κολιέ είχε δημιουργηθεί μετά από συνάντηση του επίσημου κοσμηματοποιού του Παλατιού με την Νταϊάνα, στις αρχές του 1997. Δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, η οικογένειά της εξουσιοδότησε τον κοσμηματοπώλη να πουλήσει το κολιέ.

Η Νταϊάνα «δεν είχε πολλά κοσμήματα όσο ήταν πριγκίπισσα», δήλωσε ο ο Έτινγκερ. «Τα περισσότερα από αυτά που φορούσε ήταν κοσμήματα που ανήκαν στο στέμμα, τα οποία δίνονταν για μια περίσταση, αλλά όχι μόνιμα».

Μόλις ολοκληρώθηκε το κολιέ, η Νταϊάνα το φόρεσε στην πρεμιέρα της Λίμνης των Κύκνων στις 3 Ιουνίου 1997 από το Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο. Επέστρεψε το κολιέ στον κοσμηματοπώλη μετά το μπαλέτο, ώστε αυτός να ολοκληρώσει ένα σετ ασορτί σκουλαρίκια, αν και η Νταϊάνα δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να τα φορέσει.

Έχει ειπωθεί ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας -που ήταν επίσης η προστάτιδα του χορού της Αγγλίας- φωτογραφήθηκε πιο συχνά σε αυτή την περίσταση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής της, με εξαίρεση την ημέρα του γάμου της, σύμφωνα με τον οίκο Γκέρνσεϊ.

Άγνωστο το ποσό που θα «πιάσουν»

Η πώληση του επόμενου μήνα θα σηματοδοτήσει την τρίτη φορά που το περιδέραιο – του οποίου τα διαμάντια και τα μαργαριτάρια από μόνα τους αξίζουν 1 έως 1,5 εκατ. δολάρια – αλλάζει χέρια.

Παρ’ όλ’ αυτα, θεωρείται δύσκολο να προβλεφθεί πόσο αξίζουν τα διαμάντια στην αγορά.

Ο εκπρόσωπος του οίκου Γκέρνσεϊ εκτιμά ότι το περιδέραιο μπορεί να πωληθεί από 5 έως 15 εκατομμύρια δολάρια, αν και δεν δόθηκε επίσημο εύρος από τον οίκο δημοπρασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus