Εβδομήντα χρόνια χωρίζουν τη στέψη της Ελισάβετ από εκείνη του Καρόλου. Η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο στέφθηκε βασίλισσα στις 2 Ιουνίου του 1953 και ο γιος της μόλις χθες 6 Μαΐου 2023.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο τελετές είναι εντυπωσιακές, ωστόσο υπήρξαν και οι διαφορές.

Συγκρίνοντας τις εικόνες του BBC παρατηρεί κανείς ότι η παράδοση τηρείται και πέρα από τη διαδοχή των προσώπων στο θρόνο, εκείνο που αναμφισβήτητα εξελίχθηκε είναι η τηλεοπτική κάλυψη.

Στέψη Καρόλου εναντίον κηδείας Ελισάβετ – Ποιο γεγονός είχε μεγαλύτερη τηλεθέαση

Αμφότεροι στέφθηκαν με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, που είναι κατασκευασμένο από συμπαγή χρυσό 22 καρατίων. Κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β′ το 1661 και έχει ιστορία 360 ετών.

Στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος ήταν εκείνος που ορκίστηκε πίστη στη μονάρχη αμέσως μετά τη στέψη. Χθες, τον ίδιο όρκο έδωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, γονατισμένος μπροστά στον πατέρα του.

Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ είχαν προσκληθεί 2.200 άτομα. Από την άλλη, τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ είχαν παρακολουθήσει από κοντά 8.000 προσκεκλημένοι.

Άλλη μια διαφορά ήταν η άμαξα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Κάρολος. Έφυγε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ για το Αβαείο του Ουέστμινστερ με την άμαξα που είχε κατασκευαστεί το 2012, για το διαμαντένιο ιωβηλαίο της μητέρας του και επέστρεψε στο παλάτι τηρώντας την παράδοση και επιβαίνοντας στη χρυσή άμαξα του 1762, που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις στέψεις μοναρχών από το 1831.

Όμως, η δική του διαδρομή ήταν πολύ πιο σύντομη σε σύγκριση με εκείνη που είχε ακολουθήσει η μητέρα του μετά την τελετή. Σημειώνεται ότι πριν 70 χρόνια είχαν χρειαστεί σχεδόν δύο ώρες για να φτάσει στο Μπάκιγχαμ η Ελισάβετ. Η ίδια δεκαετίες αργότερα είχε παραδεχτεί ότι ήταν μια «φριχτή» διαδρομή και ότι η χρυσή άμαξα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για μετακινήσεις.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα