Φρένο στην ανοδική τάση που σημειώθηκε κατά τις δύο προηγούμενες συνεδρίες βάζουν οι επενδυτές σήμερα Τρίτη στις τιμές του πετρελαίου, τηρώντας στάση αναμονής απέναντι στην αυριανή ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα καθορίσουν την περαιτέρω νομισματική πολιτική της Fed.

UBS: Προβλέπει υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο

Η τιμή του Brent αυτή την ώρα κινείται λίγο πάνω από τα 76 δολάρια, στα 76,26 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 0,72 δολάρια το βαρέλι ή 0,93%.

Το αμερικανικό αργό διαμορφώνεται στα 72,43 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,72 δολάρια ή 1,01%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς χθες Δευτέρα είχαν μια άνοδο κατά 2%.

Περιμένοντας τον πληθωρισμό

«Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν κάπως στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, οπότε τώρα είναι ώρα για μια παύση», σχολίασε ο Suvro Sarkar, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην DBS Bank.

«Η αγορά είναι επιφυλακτική σήμερα ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό… Με τις καθαρές θέσεις αγοράς να μειώνονται απότομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλοί έμποροι έχουν ήδη βγει από την αγορά, επομένως οι όγκοι είναι χαμηλοί», πρόσθεσε.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα σε μια τελευταία, όπως από πολλούς πιθανολογείται, αύξηση αυτού του κύκλου σύσφιγξης και σύνδεσε τις μελλοντικές κινήσεις της με την πορεία του πληθωρισμού.

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι αναμένουν ελαφρώς χαμηλότερο πληθωρισμό σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, φτάνοντας σε χαμηλό 18 μηνών, αυξήθηκαν την Παρασκευή και τη Δευτέρα καθώς οι φόβοι για ύφεση αμβλύνθηκαν στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και ορισμένοι έμποροι θεώρησαν υπερβολική τη διολίσθηση του αργού για τρεις εβδομάδες εξαιτίας των ανησυχιών για τη ζήτηση.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να σταθεροποιείται όσο η Wall Street εξακολουθεί να είναι βέβαιη ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μέσα στον χρόνο.

Από την άλλη, οι περικοπές στην παραγωγή που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο ΟΠΕΚ+ από 1η Μαΐου και η επόμενη συνεδρίαση των χωρών μελών στις 4 Ιουνίου, σταθμίζονται επίσης από τις αγορές.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν τόσο πολύ από αυτό το σημείο, δεδομένων των φόβων για τη ζήτηση, αλλά οι προσδοκίες είναι υψηλές ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις τιμές πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε το σημείωμά της Moya.

Ένας παράγοντας που παρέχει υποστήριξη στις τιμές είναι κήρυξη της καναδικής επαρχίας Αλμπέρτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το σαββατοκύριακο, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν εκτοπίσει σχεδόν 30.000 ανθρώπους και ώθησαν τους παραγωγούς ενέργειας να αφαιρέσουν τουλάχιστον 280.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, πάνω από το 3% της παραγωγής του Καναδά.

Ανάκαμψη για ζήτηση και τιμές αργότερα φέτος

Σε σημείωμά της σχετικά με τις τιμές των εμπορευμάτων, η UBS εκτιμά ότι « αγορά πετρελαίου είναι πιθανό να σφίξει καθώς ξεκινούν οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Εκτός από τους ασθενέστερους κινεζικούς οικονομικούς δείκτες, η καθοδική κίνηση των τιμών ενδέχεται να εντατικοποιήθηκε περαιτέρω λόγω της αναγκαστικής πώλησης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Και προσθέτει ότι συνεχίζει να βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να επιβραδύνεται, και να ανακάμπτει αργότερα  φέτος, καθώς οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν ανακάμψει ισχυρά στα επίπεδα περίπου του 2019.

Οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + —που ξεκινούν αυτόν τον μήνα— θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν την αγορά πετρελαίου, ωθώντας τις τιμές  υψηλότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές