Μείωση κερδών της τάξης του 19% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 31,9 δισ. δολάρια, από 39,5 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πετρέλαιο: Η αιφνιδιαστική πτώση των τιμών- Τι βλέπουν οι αναλυτές

Το αρνητικό πρόσημο δεν προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, καθώς ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων πιέζουν την παγκόσμια ζήτηση και ενισχύουν τους φόβους για ύφεση. Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα της Aramco ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters οι οποίοι υπολόγιζαν να διαμορφωθούν στα 30,5 δισ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 3,75% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο του 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ασθενέστερο αποτέλεσμα κερδών αντισταθμίστηκε από χαμηλότερους φόρους και υψηλότερα άλλα οικονομικά στοιχεία. Η μετοχή της Aramco σημείωσε άνοδο 3,2% τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση στο Ριάντ.

Το μέρισμα πρώτου τριμήνου της Aramco, το οποίο αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα καταβληθεί το δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία.

Ακόμη, ανακοίνωσε τριμηνιαίες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στα 39,6 δισεκατομμύρια δολάρια και ελεύθερες ταμειακές ροές στα 30,9 δισεκατομμύρια δολάρια, και τα δύο αποτελέσματα ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Aramco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, γνωστοποίησε επίσης ότι θα αρχίσει να πληρώνει μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση πέρα από τα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα στοχεύσει μεταξύ 50% και 70% των ελεύθερων ταμειακών ροών της. Αυτό το μέρισμα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο και κατά την αποκλειστική κρίση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ανάλογα με την απόδοση της εταιρείας, όπως διευκρινίζεται.

Ο CEO της Aramco, Αμίν Νάσερ, αναφέρθηκε με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις σε πετροχημικές και άλλες δραστηριότητες.

«Αξιοποιούμε τεχνολογίες αιχμής για να αυξήσουμε την ικανότητα μεταφοράς υγρών σε χημικά και να καλύψουμε την αναμενόμενη ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα», είπε.

Τόνισε ακόμη ότι οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να είναι κυρίαρχοι για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, προσθέτοντας πως «πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κρίσιμα συστατικά του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για το άμεσο μέλλον».

Είπε ότι η εταιρεία «προχωρά» με την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας και ότι «οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παραμένουν αμετάβλητες».

Η Aramco σημείωσε καθαρά κέρδη 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 τον Μάρτιο, αυξημένα κατά 46,5% σε ετήσια βάση.

Πτώση των τιμών του πετρελαίου

Η Basic Industries Corporation της Σαουδικής Αραβίας (SABIC), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετροχημικών στον κόσμο και ανήκει κατά 70% στην Aramco, είχε πτώση κερδών κατά 90% κατά το πρώτο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι τα περιθώρια θα παραμείνουν υπό πίεση εν μέσω νέων δυναμικών που δημιουργεί η αύξηση των επιτοκίων και η αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η τιμή του διεθνούς πετρελαίου αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent είναι μειωμένη κατά 9% από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα και περισσότερο από 17% σε ετήσια βάση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή