Όσοι αναζητούν εργασία αντιμετωπίζουν σήμερα έναν πιο δύσκολο δρόμο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν πολλές εταιρείες δεν μπορούσαν να προσλάβουν αρκετά γρήγορα. Έτσι, οι ερωτήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι κατά τη διαδικασία της συνέντευξης είναι πιο σημαντικές από ποτέ για να καταλάβουν εάν πρόκειται για τη δουλειά των ονείρων τους ή αν τους περιμένει ένας εφιάλτης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αγγελίες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 15% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με το Indeed, ενώ το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν να περικόψουν τις προσλήψεις τους από κολέγια έχει διπλασιαστεί στο 12% από το φθινόπωρο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κολλεγίων και Εργοδοτών (NACE). Η αυτοπεποίθηση των ατόμων που αναζητούν εργασία υποχωρεί, καθώς σχεδόν τρεις στους τέσσερις πρόσφατους ή επικείμενους αποφοίτους κολεγίων ανησυχούν για την οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της Monster.

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Θα χαθούν 14 εκατ. θέσεις εργασίας ως το 2027

Η ανησυχία στη συνέντευξη

Αυτές οι ανησυχίες έχουν κάνει τους ανθρώπους πιο νευρικούς και  στις συνεντεύξεις εργασίας. Οι αναζητήσεις στο Google για το “Ποιες τρεις ερωτήσεις πρέπει να κάνω σε έναν υπεύθυνο συνέντευξης” αυξήθηκαν περισσότερο από έξι φορές μεταξύ του Μαρτίου 2022 και του ίδιου μήνα φέτος, σύμφωνα με την Semrush, μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ. Πολλοί νέοι που αναζητούν εργασία ξεχνούν ότι η συνέντευξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και θα πρέπει να κάνουν και αυτοί πολλές ερωτήσεις, δήλωσε ο Shawn VanDerziel, εκτελεστικός διευθυντής της NACE. Οι ερωτήσεις αυτές θα πρέπει να δείχνουν το ενδιαφέρον σας για τον εργοδότη και τις γνώσεις σας για αυτόν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναζητούν ευγενικά λεπτομέρειες σχετικά με τις πτυχές της θέσης εργασίας που είναι πιο σημαντικές για εσάς – είτε πρόκειται για την πορεία της καριέρας, την πολιτική εργασίας από το σπίτι ή τον τρόπο αξιολόγησης της απόδοσης, ενώ ο ίδιος προειδοπιεί να μη ρωτήσετε για τις ημέρες διακοπών στην πρώτη συνάντηση, αλλιώς η συνέντευξη θα είναι σύντομη.

Ενώ οι ερωτήσεις της πρώτης συνέντευξης μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στην εταιρεία, στις πρόσφατες επιδόσεις της (για παράδειγμα έχουν επιβραδυνθεί οι προσλήψεις;) και στο αν ταιριάζετε επαγγελματικά εκεί, οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να γίνονται πιο συγκεκριμένες καθώς προχωράτε σε επόμενους γύρους. Ρωτήστε για τις αρμοδιότητες της θέσης εργασίας, το είδος των έργων που θα αναλάβετε και την ομάδα στην οποία θα ανήκετε. Εδώ είναι που μπορείτε να ζητήσετε από τον υπεύθυνο προσλήψεων τα ονόματα των συναδέλφων σας με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε, διότι μόνο από αυτούς θα μάθετε τι διαφοροποιεί αυτή την εταιρεία από τις άλλες και πώς είναι πραγματικά το πιθανό αφεντικό σας. Μια άλλη καλή ερώτηση προς έναν υποψήφιο συνάδελφο: Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στη δουλειά σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Οι συγκεκριμένες απαντήσεις

Ό,τι κι αν ρωτάτε, συστήνουν οι σύμβουλοι καριέρας, επιμείνετε σε συγκεκριμένες απαντήσεις, ώστε οι εταιρείες να μην μπορούν να ξεφύγουν με αόριστες ή στριφνές απαντήσεις. Αν μιλούν για την κουλτούρα τους χωρίς αποκλεισμούς, ρωτήστε τους πώς είναι η προσέγγισή τους στις συνεδριάσεις Zoom ή το ποιος κάθεται σε ποιο γραφείο, κάτι που αντικατοπτρίζει αυτό που θεωρούν πολύτιμο. Αν ο εκπρόσωπος ανθρώπινου δυναμικού λέει ότι δεσμεύονται για επαγγελματική ανάπτυξη, ρωτήστε ποια είναι η τυπική πορεία καριέρας για κάποιον σε αυτόν τον ρόλο. Πώς αποτυπώνεται η ανταπόκριση; Πώς προσεγγίζουν τις αξιολογήσεις απόδοσης; “Ακούω τόσες πολλές φορές από ανθρώπους που εγκαταλείπουν μια δουλειά και λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ιδέα για το πού βρίσκονται με το αφεντικό τους”, δήλωσε ο Ariel Schur, διευθύνων σύμβουλος της ABS Staffing Solutions. Βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν θα συμβεί σε εσάς.

Η υβριδική εργασία

Ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέμα είναι η ευέλικτη εργασία, καθώς οι εταιρικές πολιτικές σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο (RTO) μπορεί να αλλάζουν κατά τη διάρκεια και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον ρόλο ή το τμήμα. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις αποφοίτους κολεγίων είναι πιο πιθανό να υποβάλουν αίτηση για μια θέση εργασίας που τους επιτρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως, διαπίστωσε το Monster, και οι μισοί από αυτούς δεν θα έκαναν αίτηση για μια θέση εργασίας που προβλέπει την πλήρη απασχόληση στο γραφείο. Αν η εργασία από το σπίτι είναι σημαντική, ρωτήστε τον εργοδότη αν θα προβεί στην πολιτική RTO. Βοηθάει αν είναι γραπτή, αλλά να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Εάν η καταχώριση της θέσης εργασίας αναφέρει “απομακρυσμένη” ή “υβριδική”, ρωτήστε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποιες είναι οι πιθανότητες να συνεχίσει έτσι, δήλωσε η σύμβουλος σταδιοδρομίας Amy Feind Reeves.

Οι ορισμοί της ευέλικτης εργασίας μπορεί να ποικίλλουν, οπότε κάντε την έρευνά σας πριν από τη συνέντευξη. Διαβάστε τι έχει πει η ηγεσία της εταιρείας σχετικά με την αξία της προσωπικής εργασίας και συγκρίνετε το με όσα λένε οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες όπως το Glassdoor και το Blink. Αν υπάρχει ασυμφωνία, αναζητήστε αλλού. Θέματα όπως το RTO είναι τόσο καινούρια που “δεν υπάρχουν στο βιβλίο των κανόνων”, δήλωσε η Lindsey Pollak, ειδική σε θέματα καριέρας. «Δεν το έχουμε ξαναπεράσει ποτέ αυτό», σημείωσε.

Συνέντευξη μέσω Zoom

Αυτές τις μέρες, είναι πιθανό η πρώτη συνέντευξη να γίνει στο Zoom. Μια συμβουλή για αυτό: Επικολλήστε υπενθυμίσεις των πραγμάτων που πρέπει να ρωτήσετε στις άκρες της οθόνης του υπολογιστή σας, ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτές χωρίς να διακόπτετε την οπτική επαφή. Και είτε πρόκειται για προσωπική είτε για εικονική συνέντευξη, οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης κατά τη διάρκειά της. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια ταχεία…ανάκριση, δήλωσε ο Schur, οπότε θυμηθείτε να ακούτε προσεκτικά τις απαντήσεις τους, οι οποίες θα σας βοηθήσουν επίσης να καθοδηγήσετε τη γραμμή των ερωτήσεών σας. Μόλις αποκτήσετε μια καλή ατμόσφαιρα, μη διστάσετε να διερευνήσετε λίγο περισσότερο ορισμένα θέματα.

Μπορεί η γνωστή φράση να είναι “Money talks” , αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να μιλάτε για χρήματα μέχρι τα τελευταία στάδια της διαδικασίας της συνέντευξης – ή ακόμα καλύτερα, περιμένετε μέχρι να σας προσφερθεί η δουλειά. «Μέχρι να έχετε γραπτή προσφορά εργασίας, δεν έχετε τίποτα», δήλωσε ο Reeves.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας, δήλωσε ο Craig Benson, διευθυντής του Κέντρου Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Αν δεν παίρνετε τις απαντήσεις που θέλετε, ίσως να παρεξήγησαν την ερώτησή σας. Οπότε ρωτήστε ξανά, με ευγένεια. Αν εξακολουθεί να είναι ασαφές, «μπορεί να υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι ο εργοδότης δεν είναι ξεκάθαρος», είπε, δίνοντάς σας κάθε λόγο να ψάξετε αλλού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή