Αυστηρότεροι έγιναν οι όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνου έτους, όπως έδειξε η πολυαναμενόμενη έρευνα της Federal Reserve, σε στελέχη τραπεζικών δανείων.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα θεωρούνται συνέπεια της νομισματικής σύσφιξης της Fed και όχι του γεγονότος ότι κάποιοι ανησυχούν στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο.

Η τριμηνιαία έρευνα της Fed, γνωστή ως SLOOS, έδειξε ότι το 46,0% των τραπεζών αυστηροποίησε τους όρους πίστωσης για μια βασική κατηγορία επιχειρηματικών δανείων για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε σύγκριση με 44,8% στην προηγούμενη έρευνα τον Ιανουάριο – καταγράφοντας μια μέτρια, σταδιακά ανοδική τάση.

Οι 4.100 τοπικές τράπεζες στις ΗΠΑ και ο κίνδυνος νέας κρίσης τύπου SVB

Για τις μικρές επιχειρήσεις, οι συνθήκες ήταν ελαφρώς πιο αυστηρές με το καθαρό 46,7% των τραπεζών να λέει ότι οι όροι πίστωσης ήταν πιο αυστηροί τώρα έναντι 43,8% στην τελευταία έρευνα.

Οι τράπεζες ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών παρουσίαζαν λιγότερη ζήτηση για πίστωση από ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα.

Η πρόσβαση σε πίστωση μπορεί να είναι μόνο μέρος της ιστορίας, με τις τράπεζες να αναφέρουν επίσης ότι περιόρισαν τα μεγέθη των δανείων και αύξησαν το κόστος δανεισμού.

Καταναλωτές

Από την πλευρά των καταναλωτών, οι τράπεζες δήλωσαν ότι η χαμηλή ζήτηση επικράτησε και πάλι για πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητα και άλλες μορφές πίστωσης νοικοκυριών, αν και όχι στον βαθμό που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι υπόλοιπες τράπεζες έδειξαν μειωμένη προθυμία να παρέχουν καταναλωτικά δάνεια με δόσεις και περιόρισαν επίσης το μέγεθος των δανείων για αυτοκίνητα.

«Δεν ήταν μια αλλαγή… Η αυστηροποίηση των προτύπων μάλλον δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί δεδομένου του τραπεζικού στρες», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, Michael Feroli. Όμως, η πτώση της ζήτησης, ιδιαίτερα το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές τράπεζες βλέπουν πτώση στις μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δανειστούν, «φαίνεται να δίνει μια ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές».

Η σύσφιξη αντανακλά επίσης μέτρια αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των τραπεζών σχετικά με την ανάγκη διατήρησης κεφαλαίων και διατήρησης επαρκούς ρευστότητας εν μέσω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες, είπε η Fed στην αναφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας, φάνηκαν ιδιαίτερα πιεσμένες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό από τον Μάρτιο του 2022 και ένας κύριος τρόπος που λειτουργεί είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού χρημάτων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η αποθάρρυνση μεγάλων επενδύσεων και αγορών. Ο αντίκτυπος έγινε γρήγορα αισθητός μέσω πραγμάτων όπως τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι τρεις τελευταίες έρευνες της SLOOS, που χρονολογούνται από την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων, έδειξαν ένα αυξανόμενο καθαρό μερίδιο των τραπεζών που συσφίγγουν τα πρότυπα.

Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θέλουν η πιστωτική σύσφιξη να φτάσει τόσο μακριά ώστε να προκαλέσει ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή