Καθώς η αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες συνεχίζεται και οι αγορές χωνεύουν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι επενδυτές και τα στελέχη στρέφονται στο επόμενο μεγάλο ερώτημα: Τι θα συμβεί εάν οι νομοθέτες αποτύχουν να επιλύσουν την αντιπαράθεση γύρω από το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ;

Αυτό το σενάριο – αν και θεωρείται απίθανο από πολλούς – προσελκύει την προσοχή καθώς οι προοπτικές για την οικονομία θολώνουν. Με τις συνεχείς πιέσεις στους μικρότερους δανειστές, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, η διαμάχη για την αύξηση του θεσμοθετημένου ορίου των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να αναταράξει περαιτέρω τις αγορές.

Πώς θα βγάλετε κέρδη από την χρεοκοπία των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου σε μια συνάντηση στις 9 Μαΐου, λίγο μετά τις προειδοποιήσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι η λεγόμενη X-date, μετά την οποία οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξαντλήσουν τις επιλογές τους να χρηματοδοτούν τον εαυτό τους, θα μπορούσε να έρθει την 1η Ιουνίου – λιγότερο από μια μήνα μακριά.

Τραπεζικοί αναλυτές και εταιρείες αξιολόγησης προβλέπουν σημαντικό πλήγμα στις πιστωτικές αγορές, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η πολιτική αντιπαράθεση και πώς θα τελειώσει.

Η ανησυχία για το ανώτατο όριο του αμερικάνικου χρέους μπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών

Ανησυχία στις αγορές

Οι αναλυτές της Bank of America Corp. αναμένουν ότι το άγχος της αγοράς γύρω από το όριο δανεισμού θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα κινδύνου μεταξύ των επενδυτών. Οι αγορές ομολόγων εισπράττουν ήδη σημαντικές ενδείξεις ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής των αμερικανικών χρεών στις αρχές Ιουνίου.

«Η καμπύλη των λογαριασμών δείχνει τώρα μια πιο έντονη «καμπούρα» την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου», έγραψαν οι αναλυτές της Bank of America Mark Cabana, Katie Craig και Ralph Axel σε σημείωμα στις 4 Μαΐου προς πελάτες.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιθανότατα θα αναθεωρήσουν τις προβλέψεις και τα μοντέλα τους τις επόμενες εβδομάδες καθώς πλησιάζει η ημερομηνία. Οι traders σταθμίζουν μια σειρά από σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ή μιας προσωρινής επέκτασης του ορίου.

Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου πριν από την ημερομηνία λήξης, θα υπάρξει αντίκτυπος στους ευάλωτους εκδότες, ειδικά εάν υπάρξουν περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ανέφερε η Moody’s Investors Service.

Ντόμινο επιπτώσεων

«Βλέπουμε το ανώτατο όριο του χρέους ως έναν τακτικό κίνδυνο για τα πιο ανοδικά spreads μας», έγραψαν αναλυτές της CreditSights Inc., επισημαίνοντας προηγούμενες αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν διεύρυνση των περιθωρίων ακόμη και μετά την επίλυσή τους.

Οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων φαίνεται ήδη να προετοιμάζονται. Τα αμερικανικά junk-bond funds παρουσίασαν εκροές 1,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας πρόσθεσαν 321,6 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Refinitiv Lipper.

Μια χαμένη πληρωμή τόκων σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε υποβάθμιση της αξιολόγησης AAA των ΗΠΑ και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις αξιολόγησης σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση όπως η Fannie Mae, η Freddie Mac και το σύστημα Federal Home Loan Banks, καθώς και -Κερδοσκοπικά νοσοκομεία και δημόσιοι φορείς, ανέφερε η Moody’s.

Αναμένονται επίσης ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, τους ασφαλιστές, τα εκκαθαριστικά κεφάλαια, τα ομόλογα και τις χρηματαγορές, είπε η εταιρεία αξιολόγησης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αυξημένων εξαγορών, που θα ασκούσαν πίεση στη ρευστότητα.

Ωστόσο, τα ομόλογα υψηλής ποιότητας επενδυτικής διαβάθμισης θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή