Το περασμένο Σάββατο η προσοχή της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ εστίασε το βλέμμα της στην ετήσια συνάντηση της Berkshire και κυρίως στους «χρησμούς» του Γουόρεν Μπάφετ. Μέσα στα πολλά που είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις επί 5ώρου, ο Μπάφετ αναφέρθηκε και σε κάτι που δεν προμηνύεται καλά για όσους πιστεύουν ότι η ΗΠΑ θα παρακάμψουν την ύφεση.

Ο «Μάντης της Ομάχα» πιστεύει ότι η «έκτακτη περίοδος» των υπερβολικών δαπανών για την τόνωση της πανδημίας Covid έχει τελειώσει και τώρα πολλές από τις επιχειρήσεις του αντιμετωπίζουν μια συσσώρευση αποθεμάτων, από τις οποίες θα πρέπει να απαλλαγούν μέσω πωλήσεων.

«Είναι ένα διαφορετικό κλίμα από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες. Και αρκετοί από τους διευθυντές μας εξεπλάγησαν», είπε ο Μπάφετ το Σάββατο. «Μερικοί από αυτούς είχαν πάρα πολύ απόθεμα».

Μαθήματα ζωής και επενδύσεων από τον «μάντη της Ομάχα»

Η Berkshire κατέχει έναν ευρέως διαφοροποιημένο όμιλο θυγατρικών, από τα Borsheims Fine Jewelry και τα αθλητικά είδη Brooks Running, μέχρι Duracell, See’s Candies, Dairy Queen, εταιρεία ένδυσης Fruit of the Loom, καθώς και Nebraska Furniture Mart. Οι επενδυτές πάντα προσβλέπουν στον Μπάφετ για οικονομικές γνώσεις, καθώς οι μυριάδες επιχειρήσεις του είναι στενά συνδεδεμένες με τις ευρύτερες δαπάνες και τη συνολική ζήτηση. Έπειτα, υπάρχει η ιδιοκτησία του BNSF Railway, η οποία του δίνει μια ευρεία εικόνα των εμπορευμάτων που αποστέλλονται σε όλη τη χώρα, και τις σημαντικές ενεργειακές του δραστηριότητες, που μπορούν επίσης να δώσουν ενδείξεις για το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας.

Γουόρεν Μπάφετ: Τα 3 μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη του 92χρονου «μάντη της Ομάχα»

Ο «έξτρα» χρόνος τελείωσε

Ο Μπάφετ είπε ότι οι επιχειρήσεις του είχαν βιώσει μια «ακραία» περίοδο όπου οι καταναλωτές ξεσπούσαν, κάτι που οδήγησε πολλούς διευθυντές στις θυγατρικές του να υπερεκτιμήσουν τη ζήτηση για ορισμένα προϊόντα.

«Ήταν απλώς ένα ζήτημα να παραδοθούν αγαθά. Ο κόσμος αγόρασε και δεν περίμενε τις πωλήσεις. Αν δεν μπορούσατε να τους πουλήσετε ένα πράγμα, θα έβαζαν άλλο πράγμα στο υστέρημά τους», είπε ο Μπάφετ.

Ο 92χρονος γκουρού των επενδύσεων είπε ότι αναμένει να δει μείωση κερδών για πολλές από τις επιχειρήσεις του υπό το φως της οικονομικής επιβράδυνσης.

«Στη γενική οικονομία, η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε είναι ότι, θα έλεγα, ίσως η πλειονότητα των επιχειρήσεών μας θα παρουσιάσει πραγματικά χαμηλότερα κέρδη φέτος από πέρυσι», είπε.

Ωστόσο, ο Μπάφετ πιστεύει ότι η Berkshire βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά τα επενδυτικά της έσοδα, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια φέρνουν στον όμιλο σημαντική απόδοση. Η Berkshire κατείχε περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και γραμμάτια του Δημοσίου στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

«Τίποτα δεν είναι σίγουρο αύριο, τίποτα δεν είναι σίγουρο το επόμενο έτος και τίποτα δεν είναι ποτέ σίγουρο, είτε στις αγορές είτε στις επιχειρηματικές προβλέψεις, είτε σε οτιδήποτε άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάφετ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ