Ανήσυχοι για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, αξίας 5,6 εκατ. δολαρίων, εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακάμψει από την αναταραχή που ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου.

ΗΠΑ: «Ρωγμές» στα εμπορικά ακίνητα αλλά όχι «καταρρεύσεις»

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η άνοδος των επιτοκίων, η πτώση των τιμών και η φθίνουσα ζήτηση για χώρους γραφείων μετά την πανδημία είχαν επιβαρύνει την αγορά εμπορικών ακινήτων. Όμως τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν μετά τις φετινές πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες για άλλες περιφερειακές τράπεζες που χορηγούν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων εμπορικών ακινήτων.

Πού θα εντοπιστούν προβλήματα

Τα προβλήματα, σύμφωνα με την επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners, Anne Walsh, πιθανότατα δεν θα εξαπλωθούν σε ολόκληρη την αγορά αλλά θα επηρεάσουν μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη. «Πιθανότατα θα μπούμε σε ύφεση της αγοράς ακινήτων, αλλά όχι σε ολόκληρη την αγορά», δήλωσε η Walsh. «Οι τράπεζες θα είναι πολύ επιλεκτικές ως προς τα δάνεια που είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν».

Σημείωσε ότι ορισμένες τράπεζες απαιτούν προσωπικές εγγυήσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τους δανειολήπτες να δεσμεύουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν ένα ενυπόθηκο δάνειο, σε ένα σημάδι των αυστηρότερων προτύπων δανεισμού αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Σε έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών δήλωσε ότι αυστηροποίησε τα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια που εξασφαλίζονται από μη οικιστικά ακίνητα το πρώτο τρίμηνο, ενώ καμία δεν χαλάρωσε τα πρότυπα.

Έρχεται ένα «τείχος» χρέους

Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται η ωρίμανση τεράστιων ποσών χρέους που σχετίζεται με ακίνητα, που σε μεγάλο βαθμό έχουν χρηματοδοτηθεί από περιφερειακές τράπεζες.

«Τα εμπορικά ακίνητα είναι μόχλευση επί μόχλευσης επί μόχλευσης… Αν οι άνθρωποι αναγκαστούν να ξεχρεώσουν γρήγορα αυτή τη μόχλευση, [αυτή] μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα μέρη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που δεν κατονομάζεται.

Για πολλά χρόνια, οι κατασκευαστές ακινήτων βασίζονταν στον φθηνό δανεισμό και στην επένδυση των χρημάτων σε μια αγορά με αυξανόμενες τιμές περιουσιακών στοιχείων.

Τώρα, δήλωσε, ο Mathieu Chabran, συνιδρυτής του διαχειριστή εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων Tikehau Capital, ύψους 43 δισ. δολαρίων, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα» λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της γήρανσης των περιουσιακών στοιχείων.

«Η τέλεια καταιγίδα»

Τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Τσάρλι Μάνγκερ, προειδοποίησε για μια καταιγίδα που ωριμάζει στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι «γεμάτες» από «κόκκινα δάνεια».

«Πολλά ακίνητα δεν είναι πια τόσο καλά», δήλωσε ο Μάνγκερ. «Έχουμε πολλά προβληματικά κτίρια γραφείων, πολλά προβληματικά εμπορικά κέντρα, πολλά προβληματικά άλλα ακίνητα. Υπάρχει πολλή αγωνία εκεί έξω.»

Ο Μάνγκερ πάντως είχε ξεκαθαρίσει ότι τα προβλήματα δεν ήταν της κλίμακας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire στην Ομάχα το Σάββατο, ο εταίρος του Μάνγκερ, Γουόρεν Μπάφετ, σημείωσε ότι οι τράπεζες ήταν αυτές που συχνά κατέληγαν με ανεπιθύμητα ακίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή