Μικρές διακυμάνσεις και έντονη νευρικότητα εμφανίζουν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, την ώρα που οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή στην Ευρώπη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,1%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,11% στις 7.773 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,02% στις 15.958 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,24% στις 7.414 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,10%

Σε επίπεδο τίτλων, η ABN Amro ενισχύεται κατά 3,5%, καθώς σημείωσε άλμα 77% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, με την ολλανδική τράπεζα να λαμβάνει βοήθειες από την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση του κόστους.

Από την άλλη, η Alstom υποχωρεί κατά 2,2%, παρά το γεγονός ότι βελτίωσε το guidance για το τρέχον οικονομικό έτος, με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων να προσθέτει ότι η δυναμική της αγοράς παραμένει πολύ θετική με ένα αυξανόμενο ρυθμό παραγγελιών. Ωστόσο, καθυστέρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους της κατά ένα έτος λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε περαιτέρω και έφτασε στο 7,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία και επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά ευρήματα. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διευρύνθηκε κατά 0,4%.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν τον πληθωρισμό. Οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 21,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα 17,2% την ίδια περίοδο. Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 7,6% έναντι του προηγούμενου έτους και κατά 0,6% έναντι του Μαρτίου.

«Ο ρυθμός πληθωρισμού εξασθένησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο… Τα τρόφιμα παραμένουν ο ισχυρότερος μοχλός αύξησης των τιμών μεταξύ των αγαθών και των υπηρεσιών στο καλάθι αγορών τον Απρίλιο», σημείωσε η πρόεδρος της Destatis, Ruth Brand.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές