
Ομολογουμένως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μαρξιστής, ως επιχείρημα για τον κίνδυνο από ενδεχόμενη επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή.
Προφανώς και ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δική του φιλελεύθερη (κάποιοι θα έλεγαν νεοφιλελεύθερη) ιδεολογία και κατά συνέπεια στα δικά του μάτια μια μαρξιστικής έμπνευσης οικονομική πολιτική φαντάζει επικίνδυνη.
Μόνο που αυτό θα προϋπέθετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όντως συμπεριφέρεται ως ένα μαρξιστικό κόμμα.
Δηλαδή, ως ένα κόμμα που προσπαθεί να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να φέρει τον σοσιαλισμό.
Ένα κόμμα έτοιμο να εφαρμόσει πολιτικές που θα μετασχημάτιζαν βαθιά τις κοινωνικές σχέσεις.
Μόνο που όλες και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν ισχύει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει στο εσωτερικό του αρκετούς ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως μαρξιστές.
Σίγουρα έχει και μερικούς σημαντικούς μαρξιστές διανοητές και πανεπιστημιακούς (ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αναμφισβήτητα ένας από αυτούς).
Όμως, δεν είναι μαρξιστικό κόμμα, τουλάχιστον ως προς τις πολιτικές που θα ασκήσει.
Και αυτό το απέδειξε στην περίοδο 2015-2019, οπότε και κυβέρνησε.
Γιατί τότε όχι μόνο διαπραγματεύτηκε αλλά και υλοποίησε «μέχρι κεραίας» ένα Μνημόνιο, αλλά και οι πολιτικές που πρότεινε «εκτός Μνημονίου», δεν ήταν ακριβώς… επαναστατικές.
Ούτε και τώρα οι πολιτικές του μπορούν να θεωρηθούν ακριβώς «μαρξιστικής έμπνευσης».
Αυτά που προτείνει είναι μια παραλλαγή του κυρίαρχου «μίγματος πολιτικής» στην Ευρώπη, απλώς με την προσθήκη μεγαλύτερης έμφασης στην κοινωνική συνοχή, μεγαλύτερης αναδιανομής εισοδήματος, περισσότερης κοινωνικής προστασίας και στήριξης κάπως περισσότερο στον δημόσιο τομέα, χωρίς όμως ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων.
Πιθανώς αυτή η πολιτική να είναι στα μάτια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα η μόνη ρεαλιστική και σίγουρα μπορεί στα μάτια σημαντικού μέρους της κοινωνίας να φαντάζει πιο θελκτική από τις κυβερνητικές υποσχέσεις (αν και προεκλογικά και η κυβέρνηση «κοινωνικό προφίλ» προσπαθεί να χτίσει), όμως δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί «μαρξιστική».
Στην πραγματικότητα το πρόβλημα αυτών των εκλογών δεν είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την επιλογή ανάμεσα σε «υπεύθυνες» πολιτικές και πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε «επικίνδυνες περιπέτειες».
Το πρόβλημα είναι ότι – τουλάχιστον για τα κόμματα εξουσίας – η αντιπαράθεση διεξάγεται εντός του μάλλον ασφυκτικού πλαισίου που διαμορφώνει ο βαθύτερος, «εμπεδωμένος» νεοφιλελευθερισμός που κυριαρχεί και θεσμικά στην ΕΕ, με όλα τα κόμματα εξουσίας να δίνουν διαπιστευτήρια «ρεαλισμού».
Μόνο που αυτό το «στένεμα» του ιστορικού ορίζοντα δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί «προοδευτική πολιτική».


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα