Tην ίδρυση ενός διεθνούς αγγλόφωνου καναλιού ειδήσεων στον αντίποδα του Al Jazeera εξετάζει όμιλος ενημέρωσης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της στα μέσα ενημέρωσης.

Σαουδική Αραβία: «Xρυσοπληρώνει» τα τραπεζικά στελέχη

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, ο όμιλος Saudi Research and Media Group έχει έρθει σε επαφή με συμβούλους μέσων ενημέρωσης για να μελετήσει τη σκοπιμότητα και το εύρος του εγχειρήματος.

Απέναντι από το Al Jazeera

Οι διαδικασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο αγγλόφωνο τηλεοπτικό σταθμό στον αραβικό κόσμο, μετά το Al Jazeera English.

Το Al Jazeera English ανήκει στο Al Jazeera Media Network και ελέγχεται από το Κατάρ.

Η χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των FT, θα είναι γενναιόδωρη, δεδομένης της επιθυμίας της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει ένα κανάλι που θα συμβάλει «να διαδοθεί η φωνή της Σαουδικής Αραβίας σε όλο τον κόσμο».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις, το σχέδιο θα προχωρήσει μόνο εάν αποδειχθεί ότι είναι εμπορικά βιώσιμο.

Οι στοχεύσεις της Σαουδικής Αραβίας

Μαζί με τα έσοδα από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία ισχυροποιείται όλο και περισσότερο στο πλαίσιο της επιδίωξής της να ανταγωνιστεί το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως οικονομικό κόμβο της περιοχής του Κόλπου.

Σχεδιάζει να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλα έργα που στοχεύουν στην τόνωση και στη διαφοροποίηση της οικονομίας της μακριά από τα πετροδολάρια.

Ο όμιλος Saudi Research and Media Group (SRMG), ο οποίος έχει συνδεθεί με τον βασιλιά Σαλμάν και τελεί υπό την προεδρία των γιων του μέχρι το 2014, επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο όμιλος διαθέτει 36 τίτλους, συμπεριλαμβανομένης της παναραβικής εφημερίδας Al-Sharq Al-Awsat και του τηλεοπτικού καναλιού Asharq News, το οποίο έχει συνεργαστεί με το Bloomberg. Έχει επίσης συνεργασίες με τη βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα The Independent και διαχειρίζεται τις εκδόσεις της στη Μέση Ανατολή.

Λογοκρισία

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη την Al Arabiya, τον αραβικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα που συναγωνίζεται το Al Jazeera Arabic και το Sky News Arabia των ΗΑΕ. Όλα αυτά τα κανάλια ασκούν λογοκρισία και υποστηρίζουν τις απόψεις της κυβέρνησης.

Η αναλύτρια μέσων ενημέρωσης Κλερ Έντερς είπε στους FT ότι τα ειδησεογραφικά κανάλια σπάνια βγάζουν κέρδη, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος για ιδιοκτήτες όπως η Σαουδική Αραβία.

Η συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με την The Independent είχε εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, όπως και η πώληση του 30% του ειδησεογραφικού οργανισμού στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Sultan Muhammed Abuljadayel το 2017.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι δημοφιλής στη νεολαία της χώρας για τις κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις, αλλά οι αλλαγές συνοδεύτηκαν από καταστολή των διαφωνούντων.

Νωρίτερα φέτος, η International Media Investments των ΗΑΕ δημιούργησε μια κοινοπραξία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την RedBird Capital Partners του Jeff Zucker για επενδύσεις στα μέσα και στον αθλητισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή