Σε νέα αύξηση επιτοκίων, τη 12η συνεχόμενη, αναμένεται να προχωρήσει κατά την αυριανή της συνεδρίαση η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει πάνω από το 10%.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το αναμενόμενο μέχρι τώρα για το 2023, αν και το ΑΕΠ μειώθηκε τον Φεβρουάριο στη σκιά των εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων και της αύξησης του κόστους ζωής, ενώ η αγορά εργασίας συνεχίζει να δείχνει ανθεκτική.

Βρετανία: Tα πρώτα στεγαστικά δάνεια 100% από την κρίση του 2008

Οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας και η ακρίβεια στα τρόφιμα κράτησαν τον πληθωρισμό πάνω από το 10% τον Μάρτιο. Ωστόσο, η BoE εκτιμά ότι θα πέσει με ταχείς ρυθμούς από τα μέσα του 2023 και θα φτάσει περίπου στο 4% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αγορά στην πλειονότητά της αναμένει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα αποφασίσει άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να αναμένουν ότι η ψηφοφορία θα διαμορφωθεί 7 προς 2 υπέρ της αύξησης του επιτοκίου από το 4,25% στο 4,5%. Ωστόσο, οι προβλέψεις πέρα από την αυριανή αύξηση αρχίζουν να διαφοροποιούνται μεταξύ τους.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται σε πιο δεινή θέση σε σχέση με τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς η χώρα θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομία για την οποία αναμένονται οι χειρότερες επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια και ο πληθωρισμός σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις οικονομίες αντίστοιχου βεληνεκούς.

Barclays

Οι οικονομολόγοι της Barclays εκτιμούν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE «θα κρατήσει τις επιλογές ανοιχτές με ισορροπημένο τρόπο, επαναλαμβάνοντας ότι οι ενδείξεις επίμονων πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσαν να απαιτήσουν περαιτέρω σύσφιγξη, ενώ θα στείλει μήνυμα ότι ενδέχεται να σταματήσει εάν τα δεδομένα ευθυγραμμιστούν με τις προβλέψεις MPR». Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πιθανό ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με μια τελευταία αύξηση 25 μονάδων βάσης, διαμορφώνοντας το τελικό επιτόκιο στο 4,75%.

Επικαιροποιημένες προβλέψεις

Παράλληλα με την απόφαση για τα επιτόκια, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της την Πέμπτη.

Η Barclays αναμένει μια πιο αισιόδοξη προοπτική ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε σχέση με τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης που ανακοινώθηκε στον εαρινό προϋπολογισμό της κυβέρνησης και της «πιο ανθεκτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών που υποστηρίζεται από μια αυστηρότερη αγορά εργασίας».

«Έτσι, ενώ η βασική μας υπόθεση παραμένει για μια τελική αύξηση τον Ιούνιο, βλέπουμε τους κινδύνους να παραλείψουν αυτή τη συνάντηση και να παραδώσουν την τελική αύξηση τον Αύγουστο», αναφέρει η Barclays.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank, Sanjay Raja, επανέλαβε τις προβλέψεις για ψηφοφορία 7-2 υπέρ μιας αύξησης 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη, ακολουθούμενη από άλλο ένα 0,25% τον Ιούνιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της προέβλεψε τον Φεβρουάριο ότι ο ρυθμός πληθωρισμού θα μειωθεί από το ετήσιο 10,1% που καταγράφηκε τον Μάρτιο σε μόλις 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή