Οι Βρετανοί εργαζόμενοι θα υποστούν μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου το 2023 από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος της G7, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αναλυτών του χρηματοοικονομικού τομέα και επενδυτών του τομέα λιανικής.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει τις αυξήσεις των μισθών σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, με τους μισθούς να μειώνονται κατά 3% σε πραγματικούς όρους.

Επιπρόσθετα το κόστος των ειδών παντοπωλείου και της ενέργειας έχει αυξηθεί ταχύτερα από τον τρέχοντα ονομαστικό πληθωρισμό 10,1%, πυροδοτώντας μαζικές απεργίες σε πολλούς κλάδους και σε όλη την βρετανική επικράτεια.

Βρετανία: Ένα απαξιωμένο σύστημα υγείας στην «εντατική»

Οι Βρετανοί θα γίνουν φτωχότεροι

Οι Βρετανοί εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα στο βιοτικό επίπεδό τους σε σχέση με τους εργαζόμενους άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ επαγγελματιών στον τομέα της οικονομικών και επενδυτών της λιανικής αγοράς.

Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις αυξήσεις μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα Markets Live Pulse σε 631 ερωτηθέντες, με την Ιταλία να κατατάσσεται δεύτερη αλλά σε απόσταση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 58,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι Βρετανοί θα έχουν τη μεγαλύτερη πτώση στο επίπεδο διαβίωσής τους, το 14,7% «βλέπουν» την Ιταλία και το 7,3% την Γαλλία. Επονται με 7% η Γερμανία, 6,2% οι ΗΠΑ, 4,1% η Ιαπωνία και 2,2% ο Καναδάς.

Δεν είναι περίεργο που οι Βρετανοί αισθάνονται να χειροτερεύσει η οικονομική τους θέση και πολλοί από αυτούς επιλέγουν να απεργήσουν διεκδικώντας καλύτερους μισθούς. Οι αυξημένοι μισθοί που δόθηκαν ως απάντηση στην αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και άλλα αγαθά και υπηρεσίες, στην πραγματικότητα υφίστανται μείωση κατά περισσότερο από 3%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οι λογαριασμοί ενέργειας και τα είδη παντοπωλείου έχουν αυξηθεί σε τιμές ακόμη πιο γρήγορα από τον τρέχοντα πληθωρισμό που κινείται στο 10,1%, ενισχύοντας τη χρήση των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ και των τραπεζών τροφίμων, ενώ αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί αυτό που αποκαλείται ως η πιο διαδεδομένη βιομηχανική δράση σε μια γενιά.

Ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill, δέχθηκε πυρά τον περασμένο μήνα, όταν συνέστησε στους Βρετανούς πως «πρέπει να αποδεχτούν» ότι είναι φτωχότεροι αντί να προσπαθούν να ανακόψουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Υποχωρούν οι μισθοί στην Ιταλία

Στην Ιταλία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, με τους πραγματικούς μισθούς να υποχωρούν με ρυθμό πιο κοντά στο 6%. Το γεγονός ότι οι συμμετέχοντας στη δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν το Ηνωμένο Βασίλειο να οδηγεί στην κούρσα της συρρίκνωσης του επίπεδου διαβίωσης, επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει πιο ισχυρό σε σχέση άλλες χώρες και ότι ο τρέχων ρυθμός αύξησης των μισθών θα εξακολουθήσει να υπολείπεται του πληθωρισμού.

Οι ζοφερές προοπτικές για τους μισθούς και το επίπεδο διαβίωσης των Βρετανών επεκτείνεται και στις προοπτικές που αφορούν στην αγορά κατοικίας.

Ο Καναδάς – όπου οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί κατά 16% από το ανώτατο σημείο τους το 2022 – αναμένεται να δει τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών ανάμεσα στις χώρες του G-7, φέτος, σε ονομαστικούς όρους, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg.

Το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής περίπου 3%, σύμφωνα με στοιχεία του Nationwide – έρχεται στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση, με λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των ψήφων της δημοσκόπησης, βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου οι εθνικές τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller.

Σίγουρα όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες, επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές συμφωνούν ότι τα σπίτια δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να έχουν κάποιοι τα μετρητά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Περίπου το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του δείκτη FTSE 100 υψηλής κεφαλαιοποίησης έναντι άλλων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένης της γενικής έλλειψης εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2023, αυτό είναι λογικό. Τα περισσότερα έσοδα των εταιρειών του δείκτη FTSE 100 παράγονται στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά στον FTSE 250 μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εστιάζεται περισσότερο στην εγχώρια αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή