Σαφή μηνύματα ως προς τα περιθώρια της οικονομίας ως προς την επιδοματική πολιτική, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών.

Περιέγραψε, και συγκεκριμένα στην προτελευταία ενότητα του «περιβάλλοντος και της ενέργειας», το νέο οικονομικό περιβάλλον μετά τις εκλογές. Έθεσε τα όρια σε αυτά του νέου συμφώνου σταθερότητας της Ε.Ε. και σημείωσε και τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα που ήρθαν την Τετάρτη στις 10 Μαίου και αφορούσαν στην παροχολογία των κομμάτων.

Επιδοτήσεις και επιδόματα

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση που του ετέθη σχετικά με τις επιδοτήσεις ύψους 13 δις. ευρώ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος και τα μέτρα στήριξης 43 δις. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας απάντησε:

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ, γι αυτό και στηρίξαμε την οικονομία και τους πολίτες» απάντησε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας».

Σύμφωνο σταθερότητας και Στουρνάρας

Ο ίδιος τόνισε ότι «από εδώ και πέρα αλλάζει ο τρόπος της οικονομικής πολιτικής: Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες έχει δηλώσει ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.

Επιπροσθέτως επικαλέστηκε και τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας: «Ακούσατε τις επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα»

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Τα 2 εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα, μείωση ΦΠΑ) αξίζουν 4 δισ. ευρώ ετησίως» συνέχισε, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.

Το market pass

Ο πρωθυπουργός όρισε στην αρχή του debate και τα όρια για ενδεχόμενη άσκηση επιδοματικής πολιτικής. Όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο αντιμετώπισης του πληθωρισμού και των ενδεχόμενων νέων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, είπε: «Πως αν υπάρξει πρόβλημα είμαι διατεθειμένος για τη χορήγηση νέου market pass στο δεύτερο εξάμηνο, στο πλαίσιο των περιθωρίων που αφήνει η δημοσιονομική πολιτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δώσει απάντηση ως προς το κόστος του προγράμματος του κόμματος του.

Σε ό,τι αφορά την αιχμή του κ. Μητσοτάκης για το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ και ΕΦΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως από τους δύο έμμεσους φόρους προκύπτουν πλεονάσματα 4,5 δις. ευρώ: «Να που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Γιατί να δίνονται στοχευμένες επιδοτήσεις», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως αυτές πάνε στις εταιρείες ενέργειας: «Θα γίνει αναδιανομή εισοδήματος», δεσμεύτηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται