Η Wall Street στοιχηματίζει ότι η Fed θα αντιστρέψει την πορεία ανόδου των επιτοκίων και θα αρχίσει να προχωρά σε μειώσεις και μάλιστα από το ερχόμενο καλοκαίρι. Ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Ρουμπενστάιν προειδοποιεί ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν λάθος.

«Είναι πρόωρο να έχουμε μειώσεις επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε στο CNN ο Rubenstein, ο συνιδρυτής και συμπρόεδρος του The Carlyle Group.

«Η Fed έχει δηλώσει ότι ο στόχος της είναι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο πληθωρισμός να υποχωρήσει σε αυτό το ποσοστό το ερχόμενο καλοκαίρι. Η Fed θα φανεί ανόητη αν δηλώσει νίκη με πληθωρισμό στο 4%», είπε ο Ντέιβιντ Ρουμπενστάιν .

Μετά την εκτίναξη στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών του 9,1% πέρυσι, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, αναμένεται να δείξει ότι οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να αυξάνονται περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της Fed.

Ο Ρουμπενστάιν, ο οποίος πριν από ένα 25 χρόνια προσέλαβε τον νυν πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για να εργαστεί σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, είπε ότι θα ήταν «κάπως πληθωριστικό» εάν η Fed θεωρήσει ότι αποδέχεται πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της για 2%.

«Ο κόσμος θα πει ότι η Fed δεν είναι σοβαρή στην προσπάθεια της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Οι αγορές θα υποθέσουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει», πρόσθεσε ο Ρουμπενστάιν.

Μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του στη Fed άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια παύση στο ανοδικό σερί, την περασμένη εβδομάδα. Όμως ο επικεφαλής της Fed αντέκρουσε την ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Πάουελ: Θα χρειαστεί λίγος χρόνος

«Εμείς στην Επιτροπή έχουμε την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, όχι τόσο γρήγορα, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος», επισήμανε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα. «Εάν αυτή η πρόβλεψη είναι σε γενικές γραμμές σωστή, δεν θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια και δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια».

Η τραπεζική κρίση και οι φόβοι για ύφεση οδήγησαν ωστόσο τους επενδυτές στο αντίθετο συμπέρασμα.

Οι αγορές futures τιμολογούνται με πιθανότητα 28%, τα επιτόκια να είναι χαμηλότερα τον Ιούλιο από ό,τι σήμερα και με πιθανότητα 61% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Παρά την απαισιοδοξία στη Wall Street και τη Main Street, ο Rubenstein είπε ότι η αμερικανική οικονομία «τα πάει καλά».

«Αυτή ήταν η πιο προβλεπόμενη ύφεση στην ιστορία των προβλέψεων ύφεσης. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να λένε ότι το έχουμε, αλλά ακόμα αυτό δεν έχει εμφανιστεί στην πράξη», είπε ο Ρούμπενσταϊν, ο οποίος σημείωσε ότι το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022. «Η επιβράδυνση είναι εδώ, αλλά δεν πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε ύφεση. Πιθανώς [να έχουμε]».

Έγκαρη επίλυση του ανώτατου ορίου του χρέους

Ένας πιθανός καταλύτης για την εμφάνιση ύφεσης είναι η αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Ο Ρουμπενστάιν, ένας βετεράνος της κυβέρνησης Κάρτερ, αναμένει ότι θα βρεθεί λύση τελικά.

«Υπάρχει ένας παλιός νόμος στην Ουάσιγκτον που λέει ότι ο χρόνος που χρειάζεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να λύσει ένα πρόβλημα είναι ακριβώς ίσος με τον διαθέσιμο χρόνο», είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει μια συμφωνία λίγο πριν από το «τέλος χρόνου»…

Ο συνιδρυτής της Carlyle είπε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν ένα «κατακλυσμικό γεγονός» για τις ΗΠΑ να χρεοκοπήσουν. Ο Λευκός Οίκος έχει εκτιμήσει ότι μια παρατεταμένη χρεοκοπία θα εξαφάνιζε περισσότερες από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει να κατηγορηθεί για αυτό. Υποψιάζομαι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι θα κατηγορηθούν περισσότερο από τους Δημοκρατικούς», πρόσθεσε.

Τελικά αναμένει μια διχοτομημένη λύση όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν θα λάβει καθαρή αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους αφού συμφώνησε να διαπραγματευτεί για περικοπές δαπανών.

Ο Ρουμπενστάιν προειδοποίησε ότι η αναμονή ανεύρεσης λύσης για το αμερικανικό χρέος μέχρι την τελευταία στιγμή κινδυνεύει να αποτελέσει επανάληψη του 2011, όπου οι αγορές έπεσαν μετά από μια σχεδόν αθέτηση υποχρεώσεων που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

«Θα μπορούσατε να δείτε την πιστοληπτική ικανότητα να μειώνεται και τα επιτόκια να αυξάνονται», κατέληξε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή