
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate, όπου και χαρακτήρισε για πρώτη φορά «σκάνδαλο» τις υποκλοπές, λέγοντας πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς» και τονίζοντας ότι «ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης», αφού «δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας», δεν προκάλεσαν αντιδράσεις μόνο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, αλλά και στην Ευρώπη.
Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, Σόφι ιν’τ Βελντ, μία επιτροπή το πόρισμα της οποίας ήταν «καταπέλτης» για την Ελλάδα, βγάζοντας «στη σέντρα» και την κυβέρνηση, με ανάρτησή της στο Twitter, αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Τσίπρας από Λάρισα: Ως εδώ με το καθεστώς Μητσοτάκη, ήρθε η ώρα της αλλαγής

«Η μόνη λογική συνέπεια θα ήταν η έναρξη μίας πλήρους και εις βάθος έρευνας σε όλες τις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις παρακολούθησης από την ΕΥΠ και με κακόβουλα λογισμικά, τι συνέβη και πώς κατέστη δυνατό να συμβεί. Πλήρης διαφάνεια», τονίζει η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Renew.
The only logical consequence would be to launch a full and indepth investigation into all the disputed cases of surveillance by EYP and spyware, what happened and how could it happen. Full clarity. @EP_PegaInquiry https://t.co/4Fc2tak6i4
— Sophie in ‘t Veld (@SophieintVeld) May 11, 2023
Το πόρισμα-κόλαφος της Pega
Στον τοίχο στήνει την Ελλάδα η έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, που ψηφίστηκε στις 8 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Χωρίς να φείδεται επικρίσεων, η PEGA γράφει για «μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής», υπογραμμίζοντας ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό… χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η παράνομη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική ή καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη».
Μάλιστα, η έκθεση βγάζει «στη σέντρα» την ελληνική κυβέρνηση γράφοντας ότι, αφού αρνείται την αγορά του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator84, τότε θα έπρεπε να είχε διατάξει την αστυνομική έρευνα του εγκλήματος κατά το ελληνικό δίκαιο των (αποπειρών) παραβίασης των τηλεφώνων των Κουκάκη και Ανδρουλάκη από έναν μη κρατικό φορέα, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς «τρέχουν» μόνο εισαγγελικές έρευνες κατόπιν καταγγελιών.
Το debate έφερε ξανά στην προεκλογική μάχη τις υποκλοπές
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αφήσει πίσω τους το σκάνδαλο των υποκλοπών εδώ και καιρό, με τους πολίτες να ενδιαφέρονται περισσότερο για θέματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους, όπως η ακρίβεια, τα θέματα της διαφθοράς και του κράτους δικαίου, που αναδεικνύει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνουν αδιάφορους τους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι ακόμα οργισμένοι από την τραγωδία των Τεμπών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το debate των πολιτικών αρχηγών, έφερε ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση των υποκλοπών, δέκα μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Μια ατάκα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ότι πρέπει «να πάνε φυλακή» όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αλλά και η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι παρακολουθήσεις ήταν εθνικό σκάνδαλο για το οποίο δεν δόθηκαν αρκετές απαντήσεις, ανάβουν νέες «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας την ατζέντα στο «παρά πέντε».
Μάλιστα, τη δήλωση αυτή του Ανδρουλάκη έσπευσε να αξιοποιήσει προς όφελός του, όπως έκανε εξαρχής άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως είναι εύλογη η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του «παρακράτους» να λογοδοτήσουν.
«Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη», σημείωσε ωστόσο, τονίζοντας πως «μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη».
Λίγες ώρες αργότερα, άλλωστε, και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μίλησε για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά μόνο με μία προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα στελέχη του κόμματος, που ρωτώνται σχετικά με το θέμα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο Ειδικού Δικαστηρίου για τις υποκλοπές, εφόσον η Δικαιοσύνη βρει στοιχεία που να εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα.
Πηγή in.gr


Latest News

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο