Δέκα ημέρες απομένουν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την Axia Research να καταγράφει τις τάσεις για τα κόμματα και την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μέσω των δημοσκοπικών στοιχείων.

Όπως τονίζεται, η Νέα Δημοκρατία εδραιώνει περαιτέρω την πρώτη θέση, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν αν και με μέτριους ρυθμούς. Την ίδια ώρα, η ψήφος των αναποφάσιστων παραμένει υψηλή.

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσετε χωρίς ταυτότητα – Τα εναλλακτικά έγγραφα

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο γεφυρώνοντας το χάσμα που δημιουργήθηκε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και σε
    ορισμένες δημοσκοπήσεις ξεπερνά τα επίπεδα που είχε καταγράψει πριν από το δυστύχημα.
  • Και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος, αν και με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.
  • Η διαφορά μεταξύ των δύο κορυφαίων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και Σύριζα) διευρύνεται σταδιακά, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια διαφορά
    λίγο πάνω από το 6%.
  •  Το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται γύρω στο 10% στην πρόθεση ψήφου.
  • Οι «αναποφάσιστοι» και όσοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν παραμένουν σε υψηλά νούμερα, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν χαλάρωση σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.
  • Έξι κόμματα φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή.

Οι δεύτερες κάλπες

Εστιάζοντας στη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η Axia Research υπενθυμίζει ότι είχε συρρικνωθεί στο 2,9% μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα ως αποτέλεσμα της
αντίδρασης των ψηφοφόρων στο γεγονός. «Η Νέα Δημοκρατία είχε υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις, αυξάνοντας την αναποφάσιστη ψήφο, χωρίς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να κερδίσει οτιδήποτε από αυτή την αντίδραση. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εδραιώσει την εκλογική της βάση, πλησιάζοντας τα επίπεδα προ των Τεμπών. Καθώς προχωράμε προς την ημέρα των εκλογών, θα περιμέναμε τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους».

«Οι δημοσκοπήσεις και η λαϊκή άποψη δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πιστεύουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών», επισημαίνεται.

«Καθώς τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να εδραιώσουν την εξουσία τους, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να είναι ικανή να πιάσει τουλάχιστον 35 36% των ψήφων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται στο 30%.  Το επίπεδο 35%-36% είναι κρίσιμο για τη Νέα Δημοκρατία αφού, αν καταφέρει να το πετύχει, στην (πιθανότερη περίπτωση) δεύτερων εκλογών (που θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, στις 2 Ιουλίου), θα μπορούσε να απέχει μόλις 2,5%-3,5% από την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή», υπογραμμίζει η Axia Research.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές, η εταιρεία θεωρεί ότι «η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να πάει σε δεύτερες εκλογές (αντί να διαπραγματευτεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ) με αυξημένες πιθανότητες να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (πάνω από 151 έδρες)». «Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις», συνεχίζει, «προτείνουν το ενδεχόμενο μιας μάλλον σταθερής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική μπορεί να μην ταιριάζει απαραίτητα στη στρατηγική τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, ιδίως εάν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου μοιάζει με αυτό των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι στρατηγικές και οι απόψεις θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ανάλογα με τα πραγματικά αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση