Το δεύτερο εξάμηνο του 2026 αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα οποία θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα και θα εξαφανίσουν τις «ουρές» στα κτηματολογικά γραφεία που ταλαιπωρούν πολίτες, μηχανικούς, νομικούς και συμβολαιογράφους. Ειδικότερα, στα έργα αναβάθμισης των υπηρεσιών του Κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται έξι projects.

Κτηματολόγιο: Έρχεται εξομάλυνση στο «έμφραγμα» των κτηματολογικών γραφείων

Ψηφιοποίηση

Το μεγαλύτερο αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων και είναι προϋπολογισμού 242,4 εκατ. ευρώ ευρώ. Ουσιαστικά σχεδιάζεται να σκαναριστεί το σύνολο των χάρτινων αρχείων του συστήματος μεταγραφών, υποθηκών και ενεχύρων, δηλαδή περίπου 600.000.000 σελίδες από τα αρχεία των 390 Υποθηκοφυλακείων και τα αναλογικά αρχεία του συστήματος Κτηματολογίου. Παράλληλα θα κατασκευαστούν ηλεκτρονικές εφαρμογές και ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα τηρούνται όλα τα αρχεία (και θα ενημερώνονται όποτε απαιτείται) και θα επιτρέπεται η πρόσβαση στους νομίμως ενδιαφερόμενους (πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.).

Τα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου

Το έργο «έσπασε» σε πέντε υπομελέτες. Από τον πρώτο διαγωνισμό για την Αθήνα έχει ήδη προκύψει ανάδοχος και αναμένεται άμεσα να υπογραφεί η σύμβαση ώστε να ξεκινήσει η σάρωση 22 εκατομμυρίων σελίδων που περιλαμβάνουν τα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου της Αθήνας, μαζί με άλλα αρχεία υποθηκοφυλακείων της Αττικής όπως του Πειραιά, της Καλλιθέας, των νησιών του Αργοσαρωνικού και της Γλυφάδας – Βούλας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ανάδοχος έχει ήδη αρχίσει την προεργασία. Παράλληλα προχωρούν οι διαγωνισμοί και για τις άλλες τέσσερις μελέτες.

Επιχειρησιακή λειτουργία

Το δεύτερο έργο για τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κτηματολογίου αφορά στην ίδρυση και σύσταση της νέας του δομής (Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα αυτών), προϋπολογισμού 59.100.000 ευρώ έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Από τα συνολικά 92 γραφεία (17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 Υποκαταστήματα) έχουν ανοίξει τα 61 γραφεία, με τελευταίο της Κηφισιάς που εγκαινιάστηκε στις 2 Μαΐου ενώ την 1η Ιουνίου θα ανοίξει και της Ελευσίνας.

Τα υποθηκοφυλακεία ξεκίνησαν να συστήνονται το 1856 και το 2018 έφτασαν τα 392 σε όλη την Ελλάδα. Από το 2003 ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία των Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων για τις περιοχές αρμοδιότητας των Υποθηκοφυλακείων στις οποίες είχε ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Με την ψήφιση του νόμου 4512/2018, δημιουργήθηκε η νέα οργανωτική δομή του Κτηματολογίου, η οποία σταδιακά συγχωνεύει ή καταργεί τα υφιστάμενα Υποθηκοφυλακεία.

Τα αρχεία

Όσο για τη μεταφορά των αρχείων των καταργούμενων υποθηκοφυλακείων σε εγκαταστάσεις οριστικής δομής, ένα έργο 7,8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και αφορά στη διαχείριση του χάρτινου αρχείου των υποθηκοφυλακείων, το οποίο περιλαμβάνει και συμβόλαια ιστορικής αξίας.

Επίσης, στον επιχειρησιακό στόχο βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κτηματολογίου, περιλαμβάνονται και άλλα μικρότερα έργα όπως, του ανασχηματισμού των Κτηματολογικών Γραφείων, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο 2025, της ανάπτυξης υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών (web Banking/POS) κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ και της εγκατάστασης συστήματος ERP για τη διαχείριση επιχειρησιακών πόρων (εντός του μήνα θα τεθεί σε διαβούλευση η σύμβαση) προϋπολογισμού 207,6 χιλιάδων ευρώ, καθώς και της ανανέωσης των υποδομών και υπηρεσιών Κέντρων Δεδομένων, κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα