Οι ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και αυτό επιτείνει άλλους «πονοκεφάλους» στην παγκόσμια οικονομία καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παλεύουν με τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας στον Martin Soong του CNBC κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G-7 στην Ιαπωνία, ο Μάλπας τόνισε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους ρεκόρ παγκοσμίως πρέπει να αντιμετωπιστούν με σταθερότητα.

«Τα ποσοστά χρέους ως προς ΑΕΠ για τις προηγμένες οικονομίες είναι υψηλότερα από ποτέ άλλοτε», είπε, προσθέτοντας ότι και οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιο ζήτημα. «Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία πρέπει να δουλέψει πολύ πιο σκληρά μόνο και μόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια».

Τζάνετ Γέλεν: Ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία

Η αντιμετώπιση

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τονίσει την ανάγκη για διαφάνεια στην αντιμετώπιση της αύξησης του χρέους εν όψει μιας σειράς οικονομικών προβλημάτων, όπως η πίεση στον τραπεζικό τομέα και ο επίμονος πληθωρισμός.

Ο οργανισμός προήδρευσε τον περασμένο μήνα στο Παγκόσμιο Στρογγυλό Τραπέζι για το Κρατικό Χρέος στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας την έκκλησή του για ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους στον κόσμο.


Στην έκθεσή της για το τέλος του έτους που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 5,6% σε ονομαστικούς όρους σε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εκτιμήσεις

Για το σύνολο των χωρών, το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών εκτιμούσε νωρίτερα φέτος ότι η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους μειώθηκε από τα επίπεδα του 2020, διαμορφούμενη κάτω από τα 300 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Ένα από τα πράγματα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι να προσπαθήσουν να βρουν ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό περιβάλλον ώστε να μπορέσει να επανέλθει η ανάπτυξη, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για τον κόσμο σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Μάλπας στο CNBC.

«Το ποσοστό χωρίς κίνδυνο έχει αυξηθεί από τις προηγμένες οικονομίες, αλλά τα πιστωτικά περιθώρια έχουν διευρυνθεί και για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε.

Το επιτόκιο απόδοσης χωρίς κίνδυνο υποδηλώνει το επιτόκιο που μπορεί να περιμένει ένας επενδυτής να κερδίσει από μια επένδυση που φέρει μηδενικό κίνδυνο.

«Αυτοί [οι επενδυτές] θα επιλέγουν πάντα πρώτα τις ασφαλέστερες προηγμένες οικονομίες, οπότε ό,τι απομένει είναι αυτό που μπορεί να εισρεύσει στις αναπτυσσόμενες χώρες, και αυτό απλώς δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Μάλπας, προσθέτοντας ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα «διπλό χτύπημα του αυξημένου κόστους επιβάρυνσης του χρέους και της μη δυνατότητας να το μετακυλήσουν».

Όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του μετά την αποχώρησή του τον Ιούνιο – νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2024, όταν έληγε η θητεία του – είπε ότι «διερευνά τις επιλογές του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή