Οριακή αύξηση 0,1% κατέγραψε το ΑΕΠ της Βρετανίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρά την απροσδόκητα απότομη πτώση της παραγωγής κατά 0,3% τον Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Βρετανία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την Τράπεζα της Αγγλίας

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν, στην πλειοψηφία τους, ανάπτυξη 0,1% στο τρίμηνο, όμως εκτιμούσαν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί τον τελευταίο μήνα του τριμήνου, κάτι που δεν συνέβη.

«Η πτώση [του ΑΕΠ] τον Μάρτιο οφείλεται σε εκτεταμένη μείωση [της παραγωγής] σε ολόκληρο τον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο στατιστικολόγος της ONS Ντάρεν Μόργκαν.

«Παρά το λανσάρισμα των νέων πινακίδων κυκλοφορίας, οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν χαμηλές με βάση τα ιστορικά πρότυπα – συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας – ενώ η αποθήκευση, η διανομή και το λιανικό εμπόριο είχαν επίσης έναν κακό μήνα», πρόσθεσε.

Οι εκτεταμένες απεργίες λειτούργησαν ως περαιτέρω τροχοπέδη στην οικονομική δραστηριότητα κατά το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε το ONS.

Χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα

Η οικονομία της Βρετανίας παρέμεινε κατά 0,5% μικρότερη από το μέγεθός της το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λίγο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, αν και σε μηνιαία βάση ήταν κατά 0,1% μεγαλύτερη από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την Πέμπτη ότι η Βρετανία θα αναπτυχθεί κατά 0,25% το 2023 -μια αδύναμη επέκταση, η οποία όμως διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός του τεχνικού ορισμού της ύφεσης- ενώ προηγουμένως είχε προβλέψει συρρίκνωση κατά 0,5%.

Η Βρετανία παλεύει με έναν πληθωρισμό που ξεπέρασε το 10% τον Μάρτιο -διπλάσιο από το επίπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών και υψηλότερο και από εκείνο της ευρωζώνης- καθώς και με μια πολύ σφιχτή αγορά εργασίας, μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων και τις επιπτώσεις του Brexit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή