Τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων, σε συνδυασμό με το πανδημικό χτύπημα στις κατοικίες που έκτοξευσε τις τιμές κατά πάνω από 40%, οδήγησε στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Millennials, οι οποίοι παρακολουθούν από μακριά τη φούσκα των ακινήτων.

Σύμφωνα με την Bank of America (BofA), αυτό το οικονομικό πλήγμα είναι ο λόγος για τον οποίο η επίτευξη του αμερικανικού ονείρου γίνεται πιο δύσκολη από ποτε. «Με τα ενοίκια, τις τιμές κατοικιών και τα επιτόκια, αυτή η ομάδα αναμένει να πληρώσει περισσότερα για τη στέγαση», διαπίστωσαν οι αναλυτές της BofA.

Γιατί οι Millennials χάνουν το ράλι των μετοχών – Πού επενδύουν τα χρήματά τους

Ωστόσο, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα εξακολουθούν να είναι έτοιμοι να αγοράσουν ένα σπίτι και λένε ότι πιθανότατα θα το κάνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι ξοδεύουν ήδη περίπου το 30% του εισοδήματός τους σε στέγαση (ενοίκιο ή δάνειο). Εν μέρει, αυτό εξηγείται επειδή οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το κόστος στέγασης, όπως το ενοίκιο, οι τιμές των κατοικιών και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από εδώ και πέρα. Οι Millennials ανέφεραν επίσης την αγορά ως καλή επένδυση. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα της BofA ήταν πάνω από 1.000 Millennials ηλικίας μεταξύ 25 και 41 ετών, με το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών να αφορούν 25.000 έως 75.000 δολάρια.

«Ενώ κάποιοι Millennials θα μπορούσαν να έχουν κίνητρο να αγοράσουν ένα σπίτι σύντομα για να προλάβουν τις αυξήσεις του κόστους, άλλοι μπορεί να μείνουν έξω από την αγορά κατοικίας λόγω των προκλήσεων μη προσιτής τιμής, ιδιαίτερα εάν το ενοίκιο είναι σε φυσιολογικά επίπεδα», έγραψαν οι αναλυτές της BofA.

Αλμα ανησυχίας

Οι Millennials που δήλωσαν ότι δεν σχεδίαζαν να αγοράσουν σπίτι ανησυχούσαν περισσότερο για την οικονομική προσιτότητα, ιδιαίτερα με το άλμα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ανησυχία, ωστόσο, η φετινή έρευνα έδειξε «ένα ουσιαστικό άλμα».

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το 82% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφερε ότι ήθελε να αγοράσει παλαιότερα, φθηνότερα σπίτια και να τα ανακαινίσει αντί να αγοράσει ένα νεόκτιστο σπίτι. Όπως ανέφερε πρόσφατα το Fortune, οι Millennials πληρώνουν εκατομμύρια δολάρια για να γκρεμίσουν παλιά σπίτια – αλλά φυσικά αυτοί είναι πλούσιοι Millennials που δεν ενδιαφέρονται τόσο για την οικονομική προσιτότητα.

Ωστόσο, περισσότεροι Millennials είναι ιδιοκτήτες σπιτιού από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. Στη φετινή έρευνα, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ιδιοκτήτες, σε σχέση με 53% πέρυσι. Εν τω μεταξύ, μόνο το 51% των ηλικιών 25 έως 35 ανέφεραν ότι είναι ιδιοκτήτες σπιτιού.

Βέβαια, πολλοί εξακολουθούν να νοικιάζουν επειδή αισθάνονται ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι στα μέρη που ζουν. Από ένα ζευγάρι επαγγελματιών που κερδίζει περίπου 225.000 δολάρια και ζει στο Λος Άντζελες, μέχρι μια ιδιοκτήτρια επιχείρησης που κερδίζει πάνω από 200.000 δολάρια και μένει μόνη της στο Μανχάταν, η επιλογή του ενοικίου είναι κοινή συνισταμένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή