Η κρίση του κόστους ζωής συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, με μέση αύξηση άνω του 8%, όπως σημειώνει σε έρευνά του το Economist Intelligence Unit (EIU). για το

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών, για τα οποία είναι διαθέσιμα ψηφιακά στοιχεία για το κόστος διαβίωσης.

Ντουμπάι: Εκτόξευση του κόστους ζωής – Πλέον είναι πιο ακριβό από το Λονδίνο

Η εκτίναξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας.

Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη με τις πιο ακριβές πόλεις για το 2022, ρίχνοντας το Τελ Αβίβ στην τρίτη θέση. Την πεντάδα συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες.

Αντιθέτως, η Δαμασκός και η Τρίπολη της Λιβύης είναι οι φθηνότερες πόλεις, αφού κατέγραψαν μέτριο πληθωρισμό σε τοπικό νόμισμα το 2021.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Νέα Υόρκη, άλλες πόλεις των ΗΠΑ, που βρίσκονται στη δεκάδα με τις πιο ακριβές παγκοσμίως, είναι το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Αυτό δείχνει την επίδραση του ισχυρού δολαρίου Αμερικής, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και οι επενδυτές επιλέγουν την ασφάλεια.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και η πολιτική του «μηδενικού covid» της Κίνας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τα οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχουν οδηγήσει σε μια κρίση κόστους ζωής σε όλο τον κόσμο. Αυτό φαίνεται από τη μέση αύξηση των τιμών στις 172 πόλεις της έρευνας, η οποία είναι η ισχυρότερη που έχουμε δει στα 20 χρόνια για τα οποία διαθέτουμε ψηφιακά δεδομένα», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, Upasana Dutt.

Και πρόσθεσε: «Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (πχ το ηλεκτρικό ρεύμα) και των ειδών οικιακής χρήσης ήταν σημαντική για τους κατοίκους των πόλεων. Αντιθέτως, οι τιμές για ψυχαγωγικά αγαθά και υπηρεσίες ήταν υποτονικές».

Ακολουθούν οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για το 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Διαβίωσης του EIU.

  1. Νέα Υόρκη
  2. Σιγκαπούρη
  3. Τελ Αβίβ
  4. Χονγκ Κονγκ
  5. Λος Άντζελες
  6. Ζυρίχη
  7. Γενεύη
  8. Σαν Φρανσίσκο
  9. Παρίσι
  10. Κοπεγχάγη

Πηγή: in.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή