Νέα δημοσκόπηση

Οκτώ ημέρες απομένουν ως τις 21 Μαίου, αλλά το … photo Finish των δημοσκόπων τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή. Δημοσίως φυσικά. Η νέα «παρτίδα» δημοσκοπήσεων θα περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα του debate. Χθες η πρώτη απ΄ αυτή τη «σειρά» ήταν της Metron Alalysis και παρουσιάστηκε στο Mega Chanel από τον κ. Στράτο Φαναρά.

Διεύρυνση

Ως προς τις επικρατούσες τάσεις δεν γίναμε σοφότεροι. Η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι πως η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διευρύνθηκε. Κι ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το δείγμα, όπου μετρήθηκαν οι τάσεις ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Ανήλθε στους 2.105 ερωτηθέντες πολίτες.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Πρόθεση

Τα ευρήματα, λοιπόν, στην πρόθεση ψήφου είναι 31,1% για τη Νέα Δημοκρατία και 24,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ διατηρεί επίσης «χαμηλές πτήσεις» με 8,9%. Η διαφορά των μεγάλων κομμάτων ανέρχεται πλέον στις 7 μονάδες – δεν τη λες και μικρή! Το περιθώριο σφάλματος είναι συν – πλην τρεις μονάδες.

Εκτίμηση

Και μάλιστα στην εκτίμηση ψήφου της ίδιας εταιρείας η διαφορά διευρύνεται και υπερβαίνει κατά τι τις 8 μονάδες. Η Metron Analysis εκτιμά ότι τα τελικά ποσοστά των κομμάτων θα είναι 36,2% για τη Νέα Δημοκρατία και 28% για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κατορθώνει μόλις να υπερβεί το διψήφιο ποσοστό, με 10,3%.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτε. Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό, πολλοί δεν απαντούν στα ερωτήματα ενώ περισσότεροι από τους μισούς ζητούν αλλαγή κι όχι συνέχιση της πορείας. Αφήστε που διαχρονικά οι δημοσκοπήσεις έπεφταν έξω ως προς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε… ας κάνουμε υπομονή 10 ημέρες.

———————————————————————

Δύσκολο τερέν

Το ότι είναι κάποιος προβεβλημένος δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα έχει και καλές εκλογικές επιδόσεις. Αναφέρομαι στον πρώην Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, που λόγω «συνωστισμού» στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών, «μετοίκησε» εκλογικά στην Ηλεία. Πηγή μου καλά ενημερωμένη μου έλεγε πως παλεύει σκληρά για την δεύτερη θέση. Η πρώτη φαίνεται να είναι «καπαρωμένη» από την κυρία Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Και μία λεπτομέρεια: στην Ηλεία στις πρώτες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει δύο έδρες.

Αγώνας μέχρις εσχάτων….

—————————————————————————

Βιομηχανία και εκλογές

Όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές τόσο πυκνώνουν και τα αιτήματα εκπροσώπων φορέων της αγοράς για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο καθένας βέβαια προβάλει αιτήματα των τομέων δραστηριότητας του κλάδου που εκπροσωπεί.

Από τις διεκδικήσεις, τον πρώτο λόγο – νομίζω – έχει βιομηχανία!

Υπουργείο Βιομηχανίας

Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των βιομηχανιών οργανώσεων της χώρας βρήκαν, λοιπόν, την ευκαιρία να επαναφέρουν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημά τους. Και μάλιστα ομοθύμως!

Αφορά στη σύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα αίτημα που διατυπώνεται επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες – από τότε δηλαδή που καταργήθηκε….

Και εκφράζει την ανάγκη για ένα νέο κύμα εκβιομηχάνισης της χώρας. Όπως υποστηρίζουν επιδιώκουν τη σύσταση υπουργείου για να είναι συγκεντρωμένες όλες οι αρμοδιότητες σε ένα χαρτοφυλάκιο και οι πολιτικές που θα εφαρμόζονται να είναι στοχευμένες.

Οι κ.κ. Στασινόπουλος και ο Παπαλεξόπουλος

Το αίτημα πρώτος επανέφερε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – και της Ελληνικής Παραγωγής.

Τόνισε τη σημασία και το ρόλο της βιομηχανίας και τάχθηκε υπέρ της σύστασης υπουργείου Βιομηχανίας, ενώ ζήτησε να υποστηρίζονται έμπρακτα οι προσπάθειες που γίνονται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ίδιος μίλησε και για την τεχνητή νοημοσύνη: «Συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η αναπτυξιακή πορεία της βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από το πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες».

Με τη θέση του κ. Στασινόπουλου συντάχθηκε στην ίδια εκδήλωση και ο πρόεδρος του ΣΕΒ και διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Μία παρατήρηση: οι δύο βιομηχανικοί παράγοντες έχουν μερικές από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες στην Ελλάδα και ο λόγος τους φέρει ειδικό βάρος!

Η κυρία Σαράντη

Τη σκυτάλη πήρε πριν από λίγες μέρες και ο ΣΒΕ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας.

Η πρόεδρος κ. Λουκία Σαράντη είπε χαρακτηριστικά με αφορμή την ανακοίνωση έρευνας γνώμης για τη βιομηχανία: «Μόνο με ισχυρή βιομηχανία η Ελλάδα θα μπορέσει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις εξαγωγές. Οι βιομηχανίες της χώρας ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση η επαναβιομηχάνιση να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα και προς τούτο θα πρέπει να επανιδρυθεί το υπουργείο Βιομηχανίας την επομένη των εκλογών».

Ο κ. Μαθιός

Την ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας «για να χτίσουμε ξανά το σπίτι της βιομηχανίας και από εκεί να ξεκινήσουμε για μια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας μας με έντονη την εξωστρέφεια» έθεσε ως βασική προτεραιότητα, στους στόχους για το 2023, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός στις εργασίες της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Η πρόσφατη ιστορία

Για την ιστορία να σας θυμίσω ότι η τελευταία κυβέρνηση που επιχείρησε να επανασυστήσει το υπουργείο Βιομηχανίας ήταν εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

Όταν το σχήμα των δύο κομμάτων ανέλαβε τη διακυβέρνηση θέσπισε χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Βιομηχανίας αναθέτοντας τα καθήκοντα στην κ. Θεοδώρα Τζάκρη με γενικό γραμματέα Βιομηχανίας τον κ. Στρατή Ζαφείρη.

Σίγουρα μία μικρή υπουργική θητεία και ένα βραχυπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο δεν αρκεί για να εδραιώσει μία βιομηχανική πολιτική.

Όπως μου έλεγε πηγή μου απαιτείται σοβαρό οργανωτικό σχέδιο για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας και φυσικά διαχρονική και διακομματική πολιτική.

Θα ικανοποιηθεί το αίτημα από το νέο … «Μέγαρο Μαξίμου»; Ποιος ξέρει….

—————————————————————————

Εκπλήξεις στον MSCI

Με ελληνικό ενδιαφέρον ήταν εντέλει η αναδιάρθρωση των δεικτών Morgan Stanley Capital International (MSCI), παρότι δεν επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που ήθελε τη μετοχή της Tράπεζας Πειραιώς να εισέρχεται στον MSCI Greece Standard, αφού στον Small Cap προστέθηκαν οι τίτλοι της Autohellas και της Ελλάκτωρ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories