Επιστρέφουμε σε κανονικά ποσοστά αύξησης των επιτοκίων, που είναι το 25% με ουσιαστικά ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ενώ όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής απάντησε λακωνικά ότι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, παρέπεμψε, όμως, και στις δηλώσεις Λαγκάρντ μετά την ανακοίνωση της τελευταίας αύξησης.

Νάγκελ -ΕΚΤ: Αυξήσεις των επιτοκίων και μετά το καλοκαίρι

Επιτόκια

Χαρακτηριστικά είπε: η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική και από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου ήταν περισσότερο επιθετική παρά εφησυχαστική: «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», «δεν κάνουμε παύση»…

Επίσης, σημείωσε ότι «η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική είναι μια απάντηση στον πολύ υψηλό πληθωρισμό που αντιμετωπίζουμε. [O πληθωρισμός] έχει μειωθεί από το 10,8% που είδαμε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά παραμένει υψηλός».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι παρά τον πολύ ισχυρό κύκλο σύσφιγξης, δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Ως προς αυτό, αναφέρθηκε στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που αυξήθηκαν, αλλά τα spread παρέμειναν αρκετά σταθερά, συμπεραίνοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν οδήγησε σε μεγαλύτερο κατακερματισμό. Επιπλέον, είπε ακόμη, οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών βελτιώνονται, με κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Διακρίνει κάποια ένταση στον ευρωπαϊκό μη τραπεζικό ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος έχει υψηλή μόχλευση και είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε κίνδυνο ρευστότητας, αλλά τίποτα συγκρίσιμο με την τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, όπως είπε, η ζώνη του ευρώ κατάφερε να αποφύγει μια τεχνική ύφεση και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού, γεγονός που δείχνει ότι η μετάδοση της νομισματικής σύσφιγξης λειτουργεί. Και θα δούμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην πραγματική οικονομία, κατέληξε.

Πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, παράλληλα, όμως, πρόσθεσε, θα χρειαστεί να εξεταστεί και ο αντίκτυπος των μέτρων κρατικής στήριξης που λήγουν.

Ο ίδιος εξέφρασε προβληματισμό για τις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο του πληθωρισμού.

Όπως είπε, «η ζήτηση για υπηρεσίες στην Ευρώπη, για παράδειγμα στην Ιταλία και την Ισπανία, είναι πολύ ισχυρή και ιδιαίτερα ευαίσθητη στις εξελίξεις των μισθών και της αγοράς εργασίας. Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τον αντίκτυπο των μισθών και των υπηρεσιών στον πυρήνα του πληθωρισμού».

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικές όσον αφορά το κεφάλαιο και τη ρευστότητα, ανέφερε ο Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι χάρη στα μεγαλύτερα περιθώρια από την άνοδο των επιτοκίων, αυξάνονται και τα κέρδη τους. Προειδοποίησε όμως για τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων στη σκιά της επιβράδυνσης της οικονομίας σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, αν και όπως, είπε, αυτήν τη στιγμή, η βελτίωση των περιθωρίων υπεραντισταθμίζει των πιθανών απωλειών από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα TLTRO έχουν χρησιμεύσει ως εξαιρετικό εργαλείο σε έκτακτες καταστάσεις, και ότι οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει να προβούν σε αποπληρωμές βάσει του οδικού χάρτη. «Αναμένω ότι, για τη δόση του Ιουνίου, οι τράπεζες –ακόμη και εκείνες που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των TLTRO– δεν θα δυσκολευτούν να ανοικοδομήσουν αυτή τη ρευστότητα», πρόσθεσε όμως ότι τα TLTRO παραμένουν μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή