Το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού και μετά το καλοκαίρι βλέπει ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το τελευταίο κύμα πληθωρισμού θα τελειώσει» είπε το γεράκι της ΕΚΤ, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των επικεφαλής των οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών  της G7, που πραγματοποιείται στην Νιιγκάτα της Ιαπωνίας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και αποτελεί επί του παρόντος ο προτεινόμενος δείκτης των αξιωματούχων για τις διακυμάνσεις των τιμών, δεν θα επιβραδυνθεί γρήγορα, πρόσθεσε.

Λαγκάρντ: «Έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε» – Σε επιφυλακή η ΕΚΤ – Κίνδυνος οι αυξήσεις μισθών

«Υπάρχει συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε την άποψή μας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και αυτό ισχύει και για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Η τοποθέτηση του Νάγκελ αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που έχει δοθεί μέχρι στιγμής και το οποίο αφορά το ενδεχόμενο οι δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας που προβλέπουν ευρέως οι οικονομολόγοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να μην είναι επαρκείς για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% . Τα σχόλια έρχονται μία ημέρα μετά την έρευνα της ΕΚΤ που έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές μετατοπίζονται αισθητά υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχίζουν επίσης να αποδέχονται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο για να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο η αύξηση των τιμών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή